Pátek, 29. března 2024

Švédskou jadernou elektrárnu napadli aktivisté z Greenpeace

Švédskou jadernou elektrárnu napadli aktivisté z Greenpeace

Zhruba 50 aktivistů z organizace Greenpeace proniklo do areálu jaderné elektrárny Forsmark na východě Švédska. Protestovali proti záměru švédské vlády umožnit výstavbu nových reaktorů. Švédská policie protestující pozatýkala.

Do areálu elektrárny na pobřeží Baltského moře, vzdálené asi 115 kilometrů severně od Stockholmu, aktivisté vnikli ráno. Někteří z nich pronikli na střechu objektu, nikdo se ale nedostal do provozní zóny. "Dostali jsme poplašné hlášení dnes ráno kolem 8.00. Několik aktivistů Greenpeace se dostalo přes plot, a někteří dokonce připluli na nafukovacím člunu po přilehlé řece," řekl mluvčí policie Christer Nordstrom.

Švédský parlament bude ve čtvrtek hlasovat o návrhu zákona, na jehož základě by bylo možné znovu povolovat výstavbu jaderných reaktorů namísto vysloužilých. Aktivisté původně chtěli v areálu elektrárny setrvat až do čtvrtečního hlasování.

Protestující dnes byli oblečeni do žlutých kostýmů představujících slunce a mávali transparenty vyzývajícími politiky k odmítnutí projaderného zákona. Podle Nordstroma byla zatčena asi padesátka aktivistů. Žádný z nich údajně policii nekladl odpor.

Reaktor Ringhals 3.Švédsko je na jaderných elektrárnách silně závislé, ale některé potřebují renovaci, protože mnohé byly postaveny už koncem 70. let. Elektrárna Forsmark, provozovaná skupinou Vattenfall, byla do švédské energetické sítě zapojena v roce 1980 a vyrábí zhruba sedminu švédské elektřiny. Trojice elektráren - Forsmark, Oskarshamn a Ringhals - pokryje polovinu švédské spotřeby elektrické energie.

Švédové se v roce 1980 v referendu vyslovili pro postupné ukončení výroby elektřiny z jádra a švédský parlament v souladu s tím zakázal výstavbu nových reaktorů. Toto rozhodnutí nyní chce zvrátit konzervativní premiér Fredrik Reinfeldt. Jím prosazovaný zákon by umožnil v případě ukončení provozu některého ze stávajících deseti reaktorů postavit nový.

Foto: www.profimedia.cz

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů