Pátek, 19. dubna 2024

Společnosti GE a Nissan se spojily ve snaze podpořit dobíjení elektromobilů

Společnosti GE a Nissan se spojily ve snaze podpořit dobíjení elektromobilů

V době, kdy četní hráči na trhu soupeří o to, komu se podaří vybudovat infrastrukturu pro inteligentní dobíjení, jež by podpořila nástup elektromobilů, spojily své síly společnosti GE a Nissan. Cílem jejich spolupráce je vyvinout nové technologické prvky, které inteligentní dobíjení promění ve skutečnost. Společnosti podepsaly tříletou předběžnou dohodu na společný výzkum technologií potřebných k vybudování spolehlivé, dynamické a inteligentní dobíjecí architektury.

Uzavřená dohoda svádí dohromady dvě společnosti, jež disponují zkušenostmi v těch nejkritičtějších prvcích potřebných pro úspěšný rozjezd inteligentního dobíjení. Společnost GE je leaderem trhu v energetickém sektoru a její zákaznická základna jde napříč celou elektrickou rozvodnou sítí. Nissan je jednou z největších automobilek světa a leaderem v segmentu elektromobilů. Ještě během tohoto roku chce automobilka na trh v Japonsku, Spojených státech a Evropě uvést nový model LEAF, který je zcela na elektrický pohon a má nulové emise.

"V uplynulých několika letech jsme byli svědky rychlé inovace v segmentu hybridních vozů a elektromobilů dobíjených ze zásuvky. Tyto vozy vlastně odstartovaly revoluci v technologiích inteligentního dobíjení," říká viceprezident a ředitel GE Global Research Mark Little. "Společně s automobilkou Nissan se snažíme o komplexní pohled na to, jakých technologií bude zapotřebí v automobilech, v rozvodné síti a v domácnostech, aby se dobíjení osobních vozů přes zásuvku skutečně stalo realitou."

"Vizí společnosti Nissan je realizovat mobilitu o nulových emisích prostřednictvím holistického přístupu a spoluprácí s nejrůznějšími partnery z řady odvětví," říká viceprezident Nissan Motor Co. Ltd. Šuniči Toyomasu. "Doufáme, že výsledkem naší spolupráce s GE budou cenné poznatky o tom, co je třeba změnit v domácnostech a elektrické rozvodné síti, aby elektromobily mohly uchytit na trhu."

Společnosti GE a Nissan představily dvě klíčové oblasti pro potenciální partnery. Ta první se týká začlenění elektromobilů do domácností a budov. Druhá se zaměřuje na dynamiku dobíjení elektromobilů v rámci obecněji pojaté elektrické rozvodné sítě. V následujících měsících hodlají společnosti GE a Nissan společně identifikovat specifické projekty, na nichž by v těchto oblastech mohly spolupracovat.

Společnost GE bude většinu aktivit spojených s tímto projektem realizovat ve svém výzkumném středisku v městě Niskayuna ve státě New York, kde se rovněž nacházejí nejnovější zařízení pro výzkum inteligentní sítě. Společnost Nissan se bude na projektu podílet hlavně prostřednictvím své divize Nissan Technical Center North America, jež sídlí ve Farmington Hills ve státě Michigan, přičemž tento závod se bude opírat o podporu Střediska pro vyspělé technologie, které Nissan zřídil v Japonsku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů