Čtvrtek, 28. března 2024

Ekofarmy lákají na kontakt se zvířaty i přírodou

Ekofarmy lákají na kontakt se zvířaty i přírodou

Sáhnout si na skutečnou krávu nebo koně, zkusit nadojit mléko nebo si sáhnout na vlnu, která je ještě na ovci. Zkušenosti, které městské děti většinou postrádají, zprostředkovává dětem například ekofarma Kozodoj nedaleko Staré Role u Karlových Varů. Díky kontaktním prohlídkám farmy, ale i své poloze na cyklostezce se stala vyhledávaným místem pro školy i běžné turisty.

"Jsme velice blízko města, což má své výhody a nevýhody. Snažili jsme se z nevýhody, jako je vysoká cena pozemků nebo to, že kolem chodí hodně lidí, udělat výhodu. Chodila sem občas tu jedna třída, tu druhá. Když jsme viděli zájem dětí, které už nemají babičky na venkově, tak jsme začali organizovat ekologické výukové programy," popsala začátky ekologické výuky na farmě Pavlína Štyndlová, která s manželem Petrem a rodinou na farmě hospodaří.

Ekofarmy lákají na nejrůznější zvířata.Zájem je velký. Už v červnu byly obsazeny termíny na září a plní se i říjen. Jezdí sem školy od mateřinek po střední školy, od Chomutova až po Plzeňsko. "Není to jako v zoologické zahradě, kde vidíte zvířata na dálku za ohradou. Bereme je přímo ke zvířatům, aby děti získaly osobní zkušenost," popisuje Štyndlová.

"Probereme celou zvířecí rodinu, jaký nám dává užitek. Hodně dětí si myslí, že se maso vyrábí v továrně nebo se takzvaně rodí přímo do balíčků v obchodě," uvedla Štyndlová. Na zhruba 30 hektarech farmy Kozodoj chovají krávy, koně, ovce vietnamská i zakrslá prasata, mezi ohradami pobíhají husy, kachny i krocani. Je tu i osel Lukáš, který slyší na jméno a na zavolání přijde k ohradě a zahýká tak, že to je slyšet až na kraj lesa. Zvláštností jsou pak lamy s téměř aristokratickým chováním. Celkem na farmě žije více než sto zvířat.

Před třemi lety zde občanské sdružení Kozodoj vybudovalo trojjazyčnou naučnou stezku s popisem zvířeny i rostlinstva, spoustou fotografií na osmnácti dřevěných panelech v délce 3,5 kilometru. Farma Kozodoj také každoročně v květnu pořádá bioslavnosti, letos se na ně na prostranství pod farmou přišlo podívat na 5500 lidí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů