Čtvrtek, 25. dubna 2024

Obrat: kvůli D11 se bude vyvlastňovat

Sestry farmářky půjdou proti státu. Kvůli D11 se bude vyvlastňovat. Dostavba dálnice do Hradce se protáhne až o několik let.

Obrat: kvůli D11 se bude vyvlastňovat

V kauze dostavby hradecké dálnice D11 nastal zřejmě poslední zvrat. Rodina Jaroslavy Štrosové, která spoluvlastní zhruba 1500 čtverečních metrů pozemků, se postaví vládním vyjednávačům a s největší pravděpodobností nepodepíše smlouvy o směně pozemků. A to i přesto, že s výměnou ještě před týdnem souhlasila a stát poté couvl z plánů na vyvlastňování.

"To nedopadne nijak. Pozemek, který nám nabízejí, je nepřístupný a nečekám, že by to stát nějak vyřešil," řekl David Štros, syn a advokát Jaroslavy Štrosové. Že stát už nebude dělat žádné ústupky, řekl v pondělí premiér Jan Fischer. "Znovu o něčem jiném vláda vyjednávat nebude," řekl.

Vyvlastnění v pondělí

Sestra farmářky Ludmily Havránkové nemá už moc času na rozmýšlení. Vláda jí dala lhůtu do pondělí. "Ty pozemky jsou nám k ničemu. Museli bychom ujet asi 30 kilometrů a objet celý Hradec, abychom se tam dostali," říká Jaroslava Štrosová. Před týdnem prý s nabídkou státu souhlasila proto, aby se vyvarovala nařčení, že ona je tím, kdo blokuje dálnici a chtěla ještě získat čas pro vyjednávání.

Ministerstvo dopravy se nechtělo ke zvratu nijak vyjadřovat. "Je to na úrovni právníků Úřadu vlády. Jde o velmi citlivou věc, ke které nechceme nic říkat," řekl mluvčí ministerstva Karel Hanzelka. Na dotazy nereagoval ani hlavní vládní vyjednávač Michal Frankl.

Je už ale jisté, že pokud Jaroslava Štrosová smlouvy nepodepíše, vláda obnoví v pondělí plány na vyvlastňování. A jejich obětí bude i Ludmila Havránková, která odmítla bez souhlasu sestry také smlouvy podepsat. Vyvlastňování nebude jednoduché. Obě sestry se chtějí bránit. Budou chtít u soudu prokázat, že vyvlastňování není ve veřejném zájmu.

Podle odborníka na vyvlastňovací zákon Pavla Drahovzala bude jednání u soudu trvat zhruba rok a půl.

Ovčí babička

Jaroslava Štrosová byla ještě před pár měsíci neznámou postavou boje o dálnici D11. Zhruba šestnáct let, kdy úředníci několika vlád jednali s její sestrou Havránkovou, čekala, až ji někdo osloví. Její sestra několikrát na spoluvlastnictví upozorňovala. Poprvé ale úředníci ke Štrosům napsali až letos 18. března.

Jaroslava Štrosová je už v důchodu. Sama o sobě nerada slyší, že je statkářka. "Vždyť já mám jen pár arů," popisuje. Osobní setkání odmítá, v novinových archivech neexistuje jediná její fotografie. Její synové Jiří a Karel vlastní jednu z největších ovčích farem v zemi, chovají plemeno Romanovských ovcí. Ovce jsou dokonce slyšet i v telefonu, když se člověk ke Štrosovým dovolá. Jejich firma Štros Agro vznikla už v devadesátých letech.

"A teď si představte, že sem přijedou úředníci v košilích s manžetovými knoflíčky a říkají, že budou vyvlastňovat. Jak to asi působí," popisuje David Štros. A právě způsob jednání státu je podle něj tím hlavním, proč si obě sestry postavily hlavu. "Je to arogantní postoj. Dokonce nám nabídli směnu pozemků s tím, že ten původní budeme moci prodat, ale firmě, kterou oni sami určí. Byla spřízněna se společností Eurovia, která staví dálnice. Na to jsme nepřistoupili," říká David Štros.

Poslední tři kilometry dálnice D11 do Hradce Králové měly být hotovy v roce 2011. Nyní dokončení závisí na délce soudních jednání, nejdříve se po silnici řidiči ale svezou v roce 2013.


Jaké kroky budou následovat v kauze dostavby hradecké dálnice D11

Vyvlastňování
Vláda premiéra Fischera už jednou oznámila, že začne s vyvlastňováním. Jaroslava Štrosová ale kývla na poslední dohodu se státem a čekala, zda stát zařídí přístup na pozemky. Premiér Fischer to ale odmítl, načež Štrosovi řekli, že jednání už nedopadnou nijak. V pondělí tedy vláda zřejmě bude pokračovat v plánech na vyvlastnění pozemků. Pomůže v tom nový zákon, který proces urychluje. Trvat může rok a půl.

Soudy
O vyvlastnění bude rozhodovat soud. Obě sestry se budou snažit dokázat, že stavba není ve veřejném zájmu. Proces zkomplikuje i to, že Havránková prodala část pozemků ekologickým organizacím, majitelů je zhruba 70. Navíc obě sestry formálně na nabídku státu kývly, což jim vylepší před soudem pozici. Vznikne větší šance pro to, aby soud vládě řekl, že se se sestrami má zkusit ještě dohodnout.

AUTOR: Petr Weikert
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů