Čtvrtek, 28. března 2024

Obama přiměl BP zrušit výplatu dividend

BP převede na zvláštní účet 20 miliard dolarů. Ani ty ale nemusí stačit. Z vrtu v Mexickém zálivu uniká každý den až 9,5 milionu litrů surové ropy.

Obama přiměl BP zrušit výplatu dividend

Společnost BP necháme zaplatit za škody, které způsobila havárií svého vrtu v Mexickém zálivu. Ujistil o tom včera Američany prezident Spojených států Barack Obama. Na schůzce s vedením britského ropného gigantu přiměl představitele BP k dohodě, podle níž koncern založí speciální odškodňovací fond, do kterého nalije 20 miliard dolarů (420 miliard korun).

"BP slíbila poskytnout 20 miliard dolarů v průběhu čtyř let, každý rok pět miliard, včetně pěti miliard v roce 2010," uvedla kancelář Bílého domu po Obamově čtyřhodinové schůzce se šéfy BP. Z fondu budou hrazeny náklady na vyčištění pobřeží, ale i škody, které vznikly tamním rybářům a firmám z odvětví cestovního ruchu.

Fond přitom nebude spravovat sama BP. Jeho vedením vláda pověří právníka Kennetha Feinberga. Ten už řídil podobný fond, z něhož se odškodňovali pozůstalí po obětech teroristických útoků z 11. září 2001. Pro Obamu pracoval i jako "platový car", který dohlížel na mzdy manažerů amerických bank, které dostaly státní pomoc.

Částka 20 miliard dolarů přitom podle Obamy nemusí být konečná. Pokud by se ukázalo, že škody po havárii budou vyšší, BP by zřejmě musela zaplatit více. Pro tuto chvíli se ale podle Obamy zdá, že 20 miliard dolarů by mělo stačit.

Britský energetický koncern kvůli tomu ruší po zbytek letošního roku výplatu dividend. Po schůzce s Obamou to před novináři oznámil šéf správní rady firmy Carl-Henric Svanberg. Spolu s ním bylo "na koberečku" celé nejvyšší vedení BP - výkonný ředitel společnosti Tony Hayward a šéf BP America Lamar McKay. Doprovázela je i renomovaná advokátka Jamie Gorelicková, bývalá náměstkyně ministra spravedlnosti. Firma dividendu vyplácí ve čtvrtletních intervalech.

Obama o výsledku jednání informoval veřejnost z Oválné pracovny Bílého domu. Byl to Obamův první televizní projev od loňského ledna, kdy se stal prezidentem USA. Samo prostředí Oválné pracovny ilustruje, jakou vážnost ropné havárii přisuzuje. Prezidenti si totiž Oválnou pracovnu vybírají za místo projevu jenom ve výjimečných případech. Ronald Reagan odtud pronesl projev k národu po katastrofě raketoplánu Challenger a George W. Bush po útocích z 11. září.

Odhady úniku ropy rostou

Ještě před Obamovým projevem panel vědců, kteří pro vládu USA analyzují únik ropy, zvýšil odhady, kolik suroviny havarovaný vrt chrlí každý den do oceánu. Nově se mluví o 35 až 60 tisících barelech (5,6 až 9,5 milionu litrů), což je až o polovinu více, než s čím počítaly původní odhady. Pokud by platil nejvyšší odhad, pak každé čtyři dny uniká do oceánu tolik ropy, kolik vyteklo při havárii tankeru Exxon Valdez u břehů Aljašky v roce 1989. Exxon tehdy stála havárie na odškodněních a čistění zhruba tři miliardy dolarů.

BP se z unikající suroviny daří zachytit pouze asi 15 tisíc barelů denně. Obama tak ve svém projevu označil skvrnu za "epidemii", s níž budou Spojené státy bojovat po dlouhé měsíce, ne-li roky. "Je to nejhorší katastrofa, která v dějinách postihla životní prostředí v USA," řekl prezident.

Britové brání své naftaře

S reakcí na Obamův projev si včera pospíšil i britský premiér David Cameron. Ten je doma pod velkým tlakem, neboť se řada Britů domnívá, že americká vláda je na BP příliš tvrdá. Akcionáři BP jsou totiž i britské penzijní fondy, kterým se v posledních dnech výrazně snížila hodnota jejich investice. Na druhou stranu však drtivá většina Američanů - podle průzkumů až 70 procent - považuje kroky svého prezidenta vůči koncernu BP za příliš mírné.

"Ze svých rozhovorů s představiteli BP vím, že chtějí uzavřít vrt, vypořádat se s čištěním - a ano, také odškodnit hoteliéry, rybáře a další oběti katastrofy," řekl Cameron. "Ale je důležité, aby zaplatili oprávněné náhrady. Ty BP sama uznává, ale potřebuje jistotu, že nebude platit poškozeným až do třetího nebo čtvrtého pokolení," dodal Cameron.


Dopad havárie vrtu Deepwater Horizon


225 soudních sporů
Koncern BP čelí v jedenácti státech celkem 225 žalobám. Žalují jej firmy a fyzické osoby, které únik ropy přímo poškodil, ale i firmy z pobřeží Georgie a Jižní Karolíny, kam ropná skvrna teprve doputuje. Další žalující jsou investoři, kteří BP obviňují z poškozování akcionářů. Firma je podle jejich tvrzení připravila svou nedbalostí o astronomickou sumu 50 miliard dolarů (v přepočtu zhruba 1,05 bilionu korun).

60 000 barelů ropy denně
je maximální množství ropy, které z vrtu podle odhadu vědců uniká. To je až o 50 procent více, než se původně předpokládalo.


podívejte se, co vše už bp zkusila podniknout proti unikající ropě www.animace.ihned.cz

AUTOR: Ondřej Malý
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů