Pátek, 29. března 2024

Dokončení dálnice D8 má další zpoždění, ekologové bodují

Dokončení dálnice D8 má další zpoždění, ekologové bodují

Ústecký krajský úřad se bude muset znovu zabývat odvoláním ekologických organizací proti územnímu rozhodnutí o dálnici D8 na trase přes České středohoří. Soud rozhodnutí úřadu, který zamítl odvolání ekologů proti územnímu rozhodnutí Městského úřadu Litoměřice, zrušil. Stavba dálnice má zpoždění, měla být hotová letos, nejbližší možný termín dokončení je nyní rok 2012 nebo 2013.

V rozhodnutí kraje k odvolání ekologů proti územnímu rozhodnutí o trase dálnice D8 mezi Lovosicemi a Řehlovicemi soud podle Jeřábkové našel podstatné vady řízení. Prý mohly mít vliv na zákonnost ekology napadeného rozhodnutí.

Jeřábková uvedla, že proti rozhodnutí krajského soudu je možné podat kasační stížnost, o které pak rozhoduje Nejvyšší správní soud. Mluvčí kraje Magdalena Hanáčková řekla, že ještě rozsudek nemají. O dalším postupu se kraj rozhodne, až ho obdrží. Po vládě požaduje, aby kvůli dálnici jmenovala zmocněnce nebo prosadila zákony, které možnosti ekologů omezí.

Dálnice má procházet chráněnou krajinnou oblastí.Verdikt soudu zaskočil Ředitelství silnic a dálnic, které spolu s regionálními politiky opakovaně obviňovalo ekologické organizace, že stavbu dálnice svým odporem blokují. "Ještě jsme tu informaci ani nedostali, slyším ji teď poprvé. Budeme se s tím muset vypořádat a pokud tam byly opravdu chyby, tak zajistit, aby další rozhodování už bylo nenapadnutelné," řekla ředitelka pražského závodu Marie Nádvorníková.

Poslední nedostavěný úsek dálnice D8, spojující Prahu s podkrušnohorskou aglomerací a Saskem, je dlouhý 16,4 kilometru. O jeho dostavbu se vedou spory už od konce 90. let, konečná podoba trasy byla schválena v roce 2005 a před třemi lety se začalo stavět. Podle původního plánu měl stát úsek, jehož většina je na území chráněné krajinné oblasti, zhruba 11,7 miliardy korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů