Čtvrtek, 28. března 2024

Odbory hrozí kvůli limitům demonstrací

Odbory hrozí kvůli limitům demonstrací

Dohoda koaličních stran o zachování těžebních limitů rozzlobila hornické odboráře. Předáci z Czech Coal - těžařské společnosti, která je limity nejvíce postižena, uvažují o "celohornické demonstraci".

"Napsali jsme lídrům stran vznikající koalice, že jejich postup a výstupy z komise pro životní prostředí jsou pro nás nepřijatelné," řekl HN odborový předák v Czech Coal Jaromír Franta. "Vyzvali jsme je k jednání. Celohornická demonstrace je jen jedna z variant. Záleží na finální koaliční smlouvě, na tom, co v ní bude," dodal Franta.

Vznikající koalice se v úterý dohodla, že limity těžby neprolomí. Podle odborářů je to "hloupé politické rozhodnutí". "Přes noc se nám tu objevili odborníci na energetiku a teplárenství a postavili na hlavu práci Pačesovy komise, její oponentní skupiny i ministerstva průmyslu a obchodu," dodal Franta.

Podle něj zvítězila "zelená demagogie" představitelů Věcí veřejných Milana Šťovíčka a TOP 09 Bedřicha Moldana, kteří jsou podle něj spíše "ekoaktivisté". "Sázeli jsme na Davida Vodrážku, že se pokusí jejich pohledy zvrátit," dodal Franta.

Podporu mají odboráři z Czech Coalu i v hornických odborech. Jejich místopředseda František Nekola HN řekl, že celý svaz své kolegy ze severních Čech určitě podpoří.

Aktivisté v Horním Jiřetíně, kterému hrozil při rozšíření těžby zánik, dohodu nové koalice vítají. "Je to skvělá zpráva. Zrušení vyvlastňování současně se zachováním limitů je asi největší jistota, kterou nám mohla vznikající vláda dát. I ti největší škarohlídi se snad konečně přestanou bát, že za pár let přijdou uhlobaroni a jejich domy jim seberou," uvedl Ondřej Hogen ze sdružení Kořeny.

Odboráři ovšem odhadují, že bez prolomení limitů se výrazně zvýší nezaměstnanost na Mostecku. O práci by podle nich mohlo přijít až osm tisíc lidí.

V případě, že se limity prolomí, by uhelný lom Československé armády vydržel těžit dalších osmapadesát let a posunul by se do míst několik set metrů od Litvínova. Zanikl by právě Horní Jiřetín s necelými dvěma tisíci obyvateli a obec Černice. S limity nadále v platnosti pak těžba po postupném útlumu skončí kolem roku 2021.

AUTOR: Ondřej Malý
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů