Pátek, 19. dubna 2024

KRÁSNÁ ZAHRADA I BEZ CHEMIE ANEB BIOLOGICKÁ OCHRANA ROSTLIN

KRÁSNÁ ZAHRADA I BEZ CHEMIE ANEB BIOLOGICKÁ OCHRANA ROSTLIN

Kněžice - Věděli jste, že krtek a řada škodlivého hmyzu nemají rádi vůni česneku? Že larva slunéčka sedmitečného spořádá za život až 600 mšic? Tyto a další cenné rady a informace jak pečovat o zahradu bez chemických prostředků se dozvěděly dvě desítky poradců v rámci česko-rakouského projektu Přírodní zahrady bez hranic.

Po dva dny probíhal ve středisku Chaloupky u Kněžic seminář na téma biologické ochrany rostlin. Odborní lektoři z Čech a Německa představili účastníkům metody ochrany rostlin, které nepoužívají konvenční chemické prostředky. Naopak využívají prostředků a metod na čistě přírodní bázi.

Při biologické ochraně rostlin je nejdůležitější prevence. To znamená vybrat správnou rostlinu pro správné místo, nevysazovat velké plochy jednoho druhu, ale využívat smíšených kultur a mít zahradu druhově velmi pestrou. Pokud je i přesto třeba zakročit, sáhneme po prostředcích biologické ochrany. Například při přemnožení jednoho druhu hmyzu, který nám působí škody (například mšic) nejprve nalákáme do své zahrady jejich přirozené nepřátele, nám všem známá slunéčka a další.

Moderní metodou biologické ochrany rostlin je využívání užitečného hmyzu. Tato metoda je velmi účinná například ve sklenících, kde se např. na přemnožené mšice používá parazitická vosička. Proti hmyzu škodícímu v ovocných sadech, např. vrtuli třešňové nebo pilatce švestkové, je možné využít lepových desek nebo feromonových lapáků, které se jednoduše zavěsí na stromy. Pokud máme na zahradě krtků moc a nadělají více škody jak užitku, existují česnekové dýmovnice, které jej zaručeně donutí se přestěhovat jinam. Toto je jen krátká ukázka z možností, jak bez radikální chemie pečovat o svoji zahradu.

"Již rok běží česko-rakouský projekt Přírodní zahrady bez hranic podpořený Evropskou unií v rámci operačního programu Evropské územní spolupráce Česká republika - Rakousko. Tento projekt přináší na českou stranu hranice myšlenku přírodního zahradničení. Do konce července bude probíhat školní odborných poradců, kteří pak dále budou poskytovat poradenství široké veřejnosti. Pro Vysočinu je kontaktním místem organizace Chaloupky o.p.s., školská zařízení pro zájmové a další vzdělávání, pracoviště v Brtnici. Již nyní máme řadu zájemců o pomoc a konzultaci," uvedla Iveta Machátová, vedoucí projektu pro Vysočinu.

Více informací poskytne:
Iveta Machátová, tel. 567 216 881, 731 440 922, e-mail: ekoporadna@chaloupky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů