Středa, 24. dubna 2024

Využijte přívozů přes Vltavu v Praze

Přívozy na několika místech v Praze jsou součástí Pražské integrované dopravy. Využijte možnosti dostat se pohodlně na druhý břeh.

Využijte přívozů přes Vltavu v Praze

Přívozy v PID (od 1.4.2010)


Přívoz P1: Sedlec - Zámky

Přívoz s celoročním provozem zajišťuje spojení Sedlce a Zámků na severním okraji Prahy, které je atraktivní pro výlety vltavským údolím (např. okruh Stromovka - Troja - Zámky - Sedlec - Podbaba - Stromovka) i pro běžné denní cesty. Cesta z Bohnic na Suchdol (přes Holešovice cca 60 minut) může při využití přívozu trvat jen půl hodiny. Ještě výhodněji vychází spojení z Bohnic na Prahu 6 a do Roztok nebo Kralup nad Vltavou.

Přívoz je výhodný pro dopravu na jízdním kole, kdy lze cestu z Bohnic na Suchdol uskutečnit za méně než 20 minut.

Na přívozu P1 jsou možné další plavby nad rámec plaveb uvedených v jízdním řádu, a to mezi první a poslední plavbou dle jízdního řádu. Tyto plavby lze uskutečnit na základě požadavku cestujících tak, aby nebyly ovlivněny plavby dle jízdního řádu. Potřeba plavby mimo jízdní řád se signalizuje akusticky (kruhem nebo požádáním) a za takovou plavbu se neplatí žádný příplatek.

Přívoz P2: V Podbabě - Podhoří

Přívoz s celoročním provozem spojuje vltavské břehy mezi vyústěním Šáreckého údolí a Podhořím, od dubna do října s posílením provozu druhou lodí. Toto spojení je atraktivní zejména pro spojení oblastí Prahy 6 a Troje pro rekreační i běžné denní cesty. Na pravém břehu navazují spoje linek 112 a 236, linka 236 zajišťuje spojení s Bohnicemi.

Cesta veřejnou dopravou z Dejvic přes Holešovice do Troje trvá přes 30 minut (a může být komplikována silnou automobilovou dopravou v oblasti Troje), ale využitím přívozu se tato doba zkracuje na polovinu. Cesta přívozem je navíc zajímavější, než obyčejná cesta tramvají a autobusem, popř. metrem.

Přívoz P2 zajišťuje s ohledem na charakter provozu pouze plavby uvedené v jízdním řádu. Při zvýšené poptávce může být z kapacitních důvodů provozován nepřetržitě (tj. nemusí být přesně dodrženy odjezdy dle jízdního řádu).

Přívoz P3: Lihovar - Veslařský ostrov

Přívoz s celoročním provozem nabízí atraktivní spojení oblasti Podolí a Zlíchova, a to včetně výhodných návazností linek pozemní dopravy zejména v zastávkách Lihovar, případně i Dvorce (především linky 118 a 124 ke stanici metra Budějovická). S ohledem na omezení vstupu do areálu Žlutých lázní je pravobřežní přístaviště umístěno opět na Veslařském ostrově, což je výhodnější např. pro dostupnost Plaveckého stadionu Podolí.

Přívoz P3 zajišťuje s ohledem na charakter provozu pouze plavby uvedené v jízdním řádu. Při zvýšené poptávce může být z kapacitních důvodů provozován nepřetržitě (tj. nemusí být přesně dodrženy odjezdy dle jízdního řádu).

Přívoz P4: Dětský ostrov - Národní divadlo-Hollar

Přívoz se sezónním provozem (od dubna do října) nabízí spojení pražských ostrovů a vltavských břehů v samotném centru města. Přístaviště jsou umístěna na Dětském, Slovanském a Střeleckém ostrově a na pravém vltavském břehu. Levý břeh je dostupný z Dětského ostrova lávkou přes plavební kanál.

Přívoz P4 zajišťuje s ohledem na charakter provozu pouze plavby uvedené v jízdním řádu.

Přívoz P5: Císařská louka - Jiráskovo náměstí

Přívoz s celoročním provozem výrazně vylepšuje dostupnost ostrova Císařská louka, a to z atraktivních směrů centrální oblasti města. Přístaviště jsou umístěna na severním cípu Císařské louky, na Výtoni pod Železničním mostem, u botelu Admirál a pod Jiráskovým mostem u Mánesa. Výhodná návaznost na tramvajové linky 3, 7, 17, 21 je zajištěna na přístavišti Výtoň.

Přívoz P5 zajišťuje s ohledem na charakter provozu pouze plavby uvedené v jízdním řádu.

Přívoz P6: Lahovičky - Nádraží Modřany

Přívoz s celoročním provozem zajišťuje spojení vltavských břehů poblíž ústí Berounky. Tím nabízí především rychlé spojení z osídleného modřanského břehu na přírodnější levý břeh.

Přístaviště Nádraží Modřany se nachází v dosahu zastávek tramvajových linek 3, 17, autobusových linek 165, 173, 205, 341, 342 a železničních linek S8 a S80. Přímo u přístaviště je rozcestí cyklotras A2 a A21.

Přístaviště Lahovičky umožňuje využít 700 m vzdálenou zastávku autobusových linek, ale především rychle zpřístupňuje rozvojové území podél cyklotrasy A1.

Na přívozu P6 jsou možné další plavby nad rámec plaveb uvedených v jízdním řádu, a to mezi první a poslední plavbou dle jízdního řádu. Tyto plavby lze uskutečnit na základě požadavku cestujících tak, aby nebyly ovlivněny plavby či provozní přestávky dle jízdního řádu. Potřeba plavby mimo jízdní řád se signalizuje akusticky (zvonem nebo požádáním) a za takovou plavbu se neplatí žádný příplatek.

Provozní parametry

Linka Provozní parametry Jízdní řád
Období Dny Od Do Interval Max. provozní limit průtoku
P1 celoročně PD 05:25 20:00 na požádání dle potřeby 450 m3/s ano
SN 06:45
P2 celoročně PD 05:40 20:00 léto: 6 (10-12) min.
zima: 10-12 (24) min.
450 m3/s ano
SN 06:35
P3 celoročně PD 06:00 22:00 20 min. ~700 m3/s ano
SN 07:00
P4 duben-říjen CT 08:00 20:00 20 min. ~550 m3/s ano
P5 celoročně CT 08:00 20:00 60 min. ~700 m3/s ano
P6 celoročně CT 08:00 20:00 na požádání dle potřeby ~700 m3/s ano

Provozní podmínky

Stav vody na měřící stanici Praha-Malá Chuchle Stav vody na měřící stanici Praha-Malá Chuchle
Zasahuje-li modrá křivka, výšky hladiny, do zelené oblasti, 1. povodňového stupně, mohou být přívozy mimo provoz. (Viz max. provozní limity průtoku v tabulce.)
Přívozy nejsou v provozu při zvýšené hladině Vltavy (viz Provozní parametry) na základě Plavební vyhlášky nebo při zhoršení podmínek přístupnosti přístavišť, případně při jiných nepříznivých přírodních podmínkách.
Aktuální informace o vodním stavu: Povodí Vltavy - vodočet Praha-Malá Chuchle.

Informace o provozu přívozů lze též získat v jejich provozní době na následujících telefonech:

  • přívoz P1: 736 777 666 begin_of_the_skype_highlighting
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů