Pátek, 29. března 2024

Firmy mají ušetřit miliardy na úkor ochrany přírody

Firmy mají ušetřit miliardy na úkor ochrany přírody

Ministerstvo průmyslu a obchodu přichystalo největší balík změn ekologických zákonů od vzniku České republiky. Chce například, aby developeři měli mnohem volnější ruku při kácení stromů nebo aby firmy odvážející odpady na skládku nemusely hlásit, jaké toxické látky vyprodukovaly. Ve hře je dokonce i překreslení hranic některých chráněných území ve prospěch těžařů.

Zástupci ministerstva tvrdí, že svými nápady mohou podnikům a úřadům ušetřit až 8,7 miliardy korun ročně. "Podstatou je, aby pro podnikatele v Česku neplatila přísnější pravidla, než mají podnikatelé v Německu, Nizozemsku či Rakousku," tvrdí dosluhující ministr Vladimír Tošovský.

Návrhy ministerstva nedávno projednala vláda a minulý týden o nich začala rozhodovat komise sestavená z úředníků ze sedmi ministerstev, zástupců podnikatelů a ekologických sdružení. Právě ekologové a odborníci z Akademie věd proti plánům hlasitě protestují. "Ministerstvo umožnilo znečišťovatelům, aby sestavili návrhy na změny zákona, a bez dalšího je převzalo za své," píší akademici ve svém stanovisku. Pokud by se podle nich návrhy beze změny prosadily, došlo by prý k vážným zásahům do přírody i do zdraví obyvatel.

Některé z návrhů se nelíbí ani ministerstvu životního prostředí. "Máme výhrady například k tomu, aby se úřadům zrušila možnost nařizovat firmám při kácení stromů náhradní výsadbu," tvrdí mluvčí resortu Jarmila Krebsová.

Jaké z navrhovaných změn projdou, bude záviset na nastupující vládě. Koaliční vyjednávači se však tomuto tématu zatím příliš nevěnovali. "Já o těch plánech téměř nic nevím," říká například jeden z adeptů na nového ministra průmyslu Jaromír Drábek.

AUTOR: Vladimír Šnídl
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů