Čtvrtek, 25. dubna 2024

Nová generace paliva společnosti TVEL umožňuje reaktorům dosahovat vyšších výkonů

Nová generace paliva společnosti TVEL umožňuje reaktorům dosahovat vyšších výkonů

Společnost TVEL uspořádala v Moskvě mezinárodní konferenci a setkání s obchodními partnery na téma "Jaderné palivo pro jaderné elektrárny: současný stav a perspektivy."

Petr Lavrenjuk, zástupce ředitele společnosti TVEL pro výzkum a vývoj, vystoupil se zprávou o vývoji nové generace jaderného paliva: "Hlavním úkolem Palivového závodu TVEL je vyvinout takové palivo, které dokáže uspokojit požadavky na spolehlivý, bezpečný a nákladově efektivní provoz." Dodal, že nová generace paliva, která je již používána v ruských jaderných elektrárnách, dosahuje hoření až 60MW na den/kgU, což jaderným elektrárnám umožňuje dosahovat vyšších výkonů, než je jejich nominální kapacita.

Prezident společnosti TVEL Jurij Olenin ve své zahajovací řeči uvedl, že priority Palivového závodu TVEL zahrnují "zajištění bezpečnosti výroby a koncových produktů, zlepšení provozních vlastností jaderného paliva, posílení mezinárodních partnerství a zavádění inovací."

Jurij Olenin dále zdůrazni, že "vyšší efektivita výroby přinesla v uplynulých třech letech další investiční zdroje ve výši zhruba jedné miliardy dolarů. Tyto zdroje byly využity na modernizaci závodů, výměnu zastaralých technologií a financování inovací."

O Palivovém závodě TVEL:

Společnost JSC TVEL v současné době dodává jaderné palivo do České republiky (JE Dukovany a od letošního roku i JE Temelín), na Slovensko, do Bulharska, Maďarska, na Ukrajinu, do Arménie, Finska, Číny, Indie a Íránu a ve spolupráci se zahraničním partnerem i do Švýcarska, Velké Británie, Německa a Nizozemska. JSC TVEL je jedním z předních výrobců a dodavatelů jaderného paliva na světě; plně uspokojuje palivové potřeby 76 jaderných reaktorů v 16 zemích Evropy a Asie, 30 výzkumných reaktorů a ruské jaderné flotily.
Na základě rozhodnutí mateřské společnosti Rosatom proběhlo ustavení Palivového závodu, který vznikl ze společnosti TVEL. Strategickým cílem je posílit konkurenceschopnost na globálním trhu s jaderným palivem a dodávat palivo i spojené služby k naprosté spokojenosti zákazníků v Rusku i zahraničí. Palivový závod sloučí výrobce centrifug, jaderného paliva, závody pro separaci a sublimaci i výzkumné a konstrukční instituce.
Všechny aktivity nezbytné k založení Palivového závodu budou dokončeny v roce 2010.


Kontakty na PR oddělení společnosti TVEL:
Dmitry Bobkov
Public Relations Department
Tel:+7-915-035-0697
E-mail: bobkov@tvel.ru

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů