Pátek, 19. dubna 2024

Garance za ekologické škody jsou přehnané, upozorňuje NKÚ

Garance za ekologické škody jsou přehnané, upozorňuje NKÚ

Obří tendr na odstranění starých ekologických škod, který může stát až 115 miliard korun, má dalšího kritika: Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Ten došel k tomu, že uvedené garance jsou přehnané a reálné náklady na odstranění škod by měly být násobně nižší. "Výše garancí, ke kterým se stát zavázal, nevyjadřuje reálnou potřebu finančních prostředků na odstranění starých ekologických zátěží," uvádí NKÚ.

Ten upozornil i na velmi liknavý postup při jejich odstraňování: zatímco počátkem 90 let se stát zaručil za ekologické zátěže privatizovaných podniků ve výši 175 miliard korun, dosud jich sanoval jen osm procent. A garance se tak snížily jen o 13,7 miliardy. Tímto tempem by sanace trvaly ještě 200 let.

Ale i vzorek již uskutečněných sanací naznačuje, že skutečné náklady jsou mnohonásobně nižší, než je státní garance. Zatímco garance v uvedených případech činily 13,7 miliardy korun, skutečné náklady byly čtvrtinové - stát zaplatil jen 3,6 miliardy. A podobné to může být i v případě obří zakázky, jíž na odstranění většiny zbylých škod vypsalo ministerstvo financí.

Ministerstvo financí přitom výši skutečných škod nezná. Odhad reálných nákladů na obří zakázku, provedený "externím poradcem", měl být podle dokumentace zakázky hotov nejpozději v den otevření obálek (zatím platí termín 10. prosince). A měl stanovit horní hranici ceny, jíž by bylo ministerstvo financí ochotno akceptovat. Jenže to uvedlo, že by tato analýza mohla uniknout uchazečům o zakázku a oni by podle ní upravili svoji nabídku. "V Česku se všechno, s prominutím, rozkecá," vysvětlil HN před časem náměstek ministra Ivan Fuksa. Jeho úřad prý analýzu nechá zpracovat až poté, co obdrží nabídky.

Na nerovné zacházení si v rámci obří ekozakázky stěžovala u ministra financí Janoty finanční skupina PPF. Ta se vrátila do hry o ekozakázku, ale MF ji nevyzvalo k podání nabídky ani jí neotevřelo dataroom s podrobnějšími údaji o zakázce.

AUTOR: Marek Pokorný
AUTOR: Martin Mařík
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů