Středa, 24. dubna 2024

Jak se (ne)stát zločincem

Bylo by hezké přivézt si z exotické dovolené nějakou trvalejší vzpomínku...

Jak se (ne)stát zločincem

Orchidej by připomínala výlet do pralesů, kosmatec, který se zabydlel na pobřeží jižní Evropy, by se zase nádherně vyjímal na zahradní skalce. Jenže pro úřady není často rozdíl mezi importem kvetoucí vzpomínky a pašováním přírodnin. Způsoby legálního dovozu rostlin či semen nicméně existují, i když vyznat se v nich není vůbec snadné.

Ze země raději nic nerýpejte

Pokud se vám v zahraničí zalíbila nějaká květinka a rádi byste ji převezli přes hranice, zvažte několik faktorů. Zvlášť chystáte-li se rostlinu vyrýpnout ve volné přírodě. To můžete totiž legálně učinit pouze: 1) pokud není zařazena na seznamu CITES (Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin); 2) není v dané zemi chráněná; 3) nenacházíte se v chráněném území. Navíc takto získaná rostlina má jen velmi malou šanci na přežití.

A potom, máte-li jistotu, že rostlinu lze vyrýpnout z půdy legálně, ještě to neznamená, že si ji můžete i stejně bezúhonně přivézt do vlasti. Záleží totiž na tom, zda se zrovna nacházíte v zemích EU, nebo mimo eurozónu. Evropská unie se pro úředníky stala jakýmsi "soustátím", takže v jejím rámci není transport rostlinného materiálu považován za dovoz a vývoz a stejně tak v ní platí mírnější fytosanitární režim. Jeho pravidla u nás určuje Státní rostlinolékařská správa (SRS) - úřad, který má v popisu práce ochranu státu před zavlečením možné nákazy.

Z Chorvatska s povolením

Dovážet k nám rostliny z ostatních zemí Unie bez složitého papírování, a to dokonce i ty ze seznamu CITES, je možné, ale tyto exempláře musíte koupit a jejich nabytí doložit.

"Pokud nakoupíte na tržišti v EU, stačí si o tom nechat doklad a v případě celní kontroly by neměl nastat žádný problém," upřesňuje Ivana Awwadová ze SRS.

Pro květinu zakoupenou v Itálii existují tedy jiná pravidla než pro tutéž rostlinu získanou stejným způsobem v Chorvatsku. Země není v EU, a proto pro dovoz z této části Evropy platí (kromě výjimek) povinnost fytosanitární kontroly. Navíc, jde-li o "citesový" exemplář, tak i dovozní a vývozní povolení. Import rostlin ze zemí mimo EU, jež jsou na seznamu CITES, totiž vyžaduje podstoupit složité úřední martýrium. Své k tomu řekne země vývozu i naše ministerstvo životního prostředí.

Dovoz osiva možný

Celá řada omezení ale existuje i u importu přírodnin ze zóny mimo EU, byť "citesové" nejsou. "Při dovozu rostlin a rostlinných produktů z jiných zemí než členských států EU hrozí vysoké riziko zavlečení škodlivých organismů, které tyto rostliny mohou napadat," upozorňuje Dita Vrbová z ministerstva zemědělství. Pokud se tedy smí vůbec dovážet, musí být exempláře opatřeny rostlinolékařským osvědčením a podléhají kontrole (zpoplatněné). To je třeba případ datlovníku z Tunisu. Další možností je přivézt plody a pokusit se zasadit pecky. Datle do množství dvou kilogramů se smí importovat odkudkoliv.

Za malé množství rostlin, na něž se nevztahuje fytosanitární opatření, se považuje i jeden puget řezaných květin či pět sáčků osiva (kromě semen bramboru) v originálním balení a nejlépe s paragonem.

Import - Co říká zákon

Které rostliny se mohou legálně převážet a jak si poradit u těch zakázaných?

Datlovník
Ne ze všech zemí (př. Maroko) je dovoz datlovníku povolen. Přivezte si trochu datlí. Pecky mají vysokou klíčivost, takže šance na palmičku je značná.

Kaktusy
V případě kaktusů jsou v materiálech CITES v příloze B zařazeny všechny druhy, takže rozhojňování sukulentních sbírek naráží na zákonný problém.

Orchideje
Jejich vývoz je většinou zakázán či jako v Thajsku vyžaduje svolení úřadů (Agriculture Technical Department). Lepší je koupit kultivar velkokvěté orchideje u nás.

Kosmatec
Kosmatec lze vyrýpnout mimo chráněné území a přivézt ze Španělska (nejspíš ale uhyne). Pokud totéž uděláte v Chorvatsku, měl by projít fytosanitární kontrolou.

Kam s přivezenou rostlinou?
Fytosanitární kontrola neboli kontrola dovozených rostlin z hlediska nebezpečí nákazy se provádí na čtyřech místech v ČR: letiště Praha-Ruzyně, mezinárodní letiště Brno-Tuřany, letiště Ostrava-Mošnov a vyclívací pošta Praha.

kde vzít exoty
Některé botanické zahrady prodávají přebytky nebo mají ve svých prostorách specializované prodejny. K rostlině tudíž dostanete i odbornou radu.

www - Kde hledat pravidla dovozu

www.cizp.cz
Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin

www.cizp.cz
Seznam živočichů a rostlin spadajících pod CITES. (V přílohách se ovšem dost těžko orientuje, protože mnohé z uvedených rostlin nemají česká jména.)

www.srs.cz
Portál Statní rostlinolékařské správy

AUTOR: Topi pigula

Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů