Čtvrtek, 25. dubna 2024

BP našla spoluviníky havárie

Firma Anadarko Petroleum se na investici do vrtu podílela 25 procenty. Nové dokumenty ukazují, že také Anadarko o problémech věděla

BP našla spoluviníky havárie

Petrolejářský gigant BP nemusí čelit sám havárii označované za největší ekologickou katastrofu v dějinách USA. Podle nově zveřejněných podkladů nese spoluodpovědnost za explozi a potopení ropné plošiny v Mexickém zálivu i významná těžařská společnost Anadarko Petroleum a zřejmě se bude muset z jedné čtvrtiny podílet na úhradě škod. Další prostředky patrně poskytne poskytne třetí společník. Tato zpráva spolu s pozitivnějším pohledem trhu na hodnotu BP přispěla k nečekaně výraznému zotavení ceny akcií britské firmy. Jen ve středu ráno jejich cena vzrostla o devět procent.

Podle předběžných odhadů se náklady na likvidaci ekologických škod a na odškodnění budou pohybovat mezi 20 a 50 miliardami dolarů (420 miliard až bilion korun), přičemž s postupem času je dosažení horní hranice stále pravděpodobnější.

Když se ukázalo, jak zásadní dopad bude havárie plošiny Deepwater Horizon mít, vztahy mezi bývalými podílníky, kteří společně investovali do vrtu Macondo, se vyhrotily. Šéfové Anadarko Petroleum, čtvrtinového podílníka na projektu, se snažili přesvědčit americké politiky a vyšetřovatele, že všechna vina je na BP, která práce na vrtu vedla a jíž patří 65 procent investice.

"Chování a jednání BP lze pravděpodobně označit za hrubé zanedbání nebo záměrně nesprávné chování," tvrdil před čtrnácti dny šéf Anadarka Jim Hackett. Pokud by se to prokázalo, nemuselo by Anadarko, jež k podniku přistoupilo až v prosinci 2009, hradit škody v poměru odpovídajícím jejímu podílu na vrtu.

Třetí partner, japonská společnost Mitsui, podílející se na investici jednou desetinou, zvolil mírnější postup a odmítl příčiny nehody jakkoli komentovat.

Tvrzení zástupců Anadarko Petroleum BP značně poškodilo. Přišlo totiž v době, kdy šéfové firmy čelili útokům amerických zákonodárců a prezidenta Obamy, kteří společnost kritizovali za nezodpovědnost a za to, že preferovala levnější řešení na úkor bezpečnosti. Šéf Anadarka Hackett v té době prohlásil, že jeho společnost byla odhaleními učiněnými v průběhu vyšetřování šokována.

Nově zveřejněné dokumenty však ukazují, že Anadarko o nejvíce kritizovaných aspektech provedení vrtu dobře vědělo. BP poskytla listu Financial Times informace, z nichž vyplývá, že všichni spoluvlastníci měli přístup ke zprávám a dalším dokumentům o projektu vrtu, jeho změnách a o významných událostech, ke kterým během prací došlo. Zaměstnanci BP i lidé z Anadarka a Mitsui se pravidelně setkávali a informovali se o podstatných záležitostech ohledně vrtání, tvrdí britská společnost BP.

Vedení Anadarka však trvá na svém. "Z toho, co jsme věděli o projektu, vyplývalo, že splňuje všechny standardy odvětví, pokud by se realizoval správně," řekl mluvčí Anadarka John Christiansen.

I kdyby ale Anadarko nakonec muselo uhradit čtvrtinu škod, nebude to pro firmu znamenat likvidaci. Společnost má na hotovosti nebo v lehce zpeněžitelných aktivech 4,5 miliardy dolarů, řekl listu Financial Times její šéf Hackett.

Podle analytiků renomované banky J. P. Morgan se BP stává stále atraktivnější pro převzetí dalšími ropnými giganty, například americkým Exxon Mobil. Pro takového investora by mohla mít jedna akcie BP nakonec hodnotu 42,6 dolaru, což je téměř o jednu třetinu více, než kolik činí současná tržní cena.

Kurz akcií BP se v posledních dnech odrazil z několikaletého minima. I když nyní stojí okolo 28,5 dolaru, stále jsou akcie o více než polovinu levnější než v době před havárií.


Partneři - spoluviníci

25% Podíl v havarovaném vrtu

vlastní americká firma Anadarko Petroleum Corporation. Ke společnému podniku s BP sice přistoupila až po zahájení prací, ale o všech slabinách projektu byla informována. S roční těžbou 2,3 miliardy barelů ropy patří Anadarko mezi největší nezávislé těžaře na světě. Roční tržby firmy přesahují 15 miliard dolarů. V roce 2008 dosáhla zisku 3,29 miliardy dolarů.

10% podíl v havarovaném vrtu

má i japonská skupina Mitsui & Co. Společnost založená v roce 1947 působí v širokém spektru odvětví, od potravinářského průmyslu přes strojírenství, výrobu oceli po těžbu surovin a finanční služby.

V roce 2008 měla obrat přes 5,7 bilionu jenů (1,4 miliardy korun) a vykázala zisk 375 miliard jenů (89 miliard korun). Koncern zaměstnává téměř čtyřicet tisíc lidí.

AUTOR: Luděk Vainert
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů