Čtvrtek, 28. března 2024

Příprava dostavby Temelína podle studie ČEZ nenaruší přírodu

Příprava dostavby Temelína podle studie ČEZ nenaruší přírodu

500 stran textu a na dva tisíce stran příloh - tak vypadá dokumentace EIA, tedy posouzení vlivů na životní prostředí, zpracovaná na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. Dokumentaci včera zveřejnilo ministerstvo životního prostředí. V elektrárně mají vyrůst dva nové bloky a proces EIA je dalším z kroků předcházejících samotné výstavbě.

Jak pro Český rozhlas vysvětlil zpracovatel dokumentace Jan Horák ze společnosti SCES, teď se rozbíhá připomínkové řízení, v jehož závěru bude třeba připravit posudek a dokumentaci EIA: "V posudku bude zhodnocena úroveň zpracování dokumentace a budou vypořádány všechny připomínky, které z procesu vzejdou. Vrcholným bodem celého EIA procesu je veřejné projednání posudku na připravovanou výstavbu dalších dvou bloků v jaderné elektrárně Temelín. Tento krok můžeme očekávat až v závěru roku 2011."

Při zpracování dokumentace pro posouzení vlivu na životní prostředí volili autoři dokumentu takové parametry, které jsou nejnáročnější, nejméně příznivé. Například tedy největší odběr vody, největší odpar páry, nejhlučnější zdroje a podobně.

"Dokumentace samozřejmě zohledňuje souběh provozu nového a stávajícího zdroje. Pochopitelně hodnotí také bezpečnostní aspekty, bezpečností záležitosti budou předmětem licenčního řízení. V průběhu zpracování dokumentace jsme nenašli žádné zásadní skutečnosti, které by bránily umístění zdroje do lokality Temelín, jak z hlediska životního prostředí, tak z hlediska bezpečnostního. Týká se to i potenciálních přeshraničních vlivů," doplnil Petr Mynář ze společnosti AMEC, který se podílel na zpracování dokumentace EIA.

Od loňského léta také běží výběrové řízení na dodavatele pro nové temelínské bloky. Ředitel útvaru Výstavba jaderných elektráren společnosti ČEZ Petr Závodský uvedl, že zájem o výstavbu nových bloků mají tři uchazeči: "Francouzsko-německá Areva, konsorcium Westinghouse Corp. a Westinghouse ČR, třetí se nám přihlásilo konsorcium ruských firem Atomstrojexport, Gidropress a české Škody Jaderné strojírenství."

"V současné době na Temelíně probíhají tzv. konsultační meetingy. Jakmile budou dokončeny, zahájíme práce na finalizaci zadávací dokumentace, která pak bude sloužit dodavatelům jako podklad ke zpracování vlastních nabídek. Rádi bychom zadávací dokumentaci dokončili a předali dodavatelům letos na podzim, aby už na začátku příštího roku mohli předložit nabídky a my mohli do konce roku 2011 předložit orgánům společnosti návrh hodnocení komise výběru," doplnil Petr Závodský.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů