Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

BÍLOVEC (MSK) Bílovecká nemocnice se zapojila do unikátního projektu "Zelená firma". Cílem tohoto projektu je ochrana životního prostředí zabezpečením zpětného odběru a efektivní recyklace vysloužilých elektrospotřebičů. Ty obsahují mnohé nebezpečené látky, jako je rtuť, olovo, kadmium, brómované zpomalovače hoření apod., ale také velké množství recyklovatelných a využitelných materiálů. Uděleným certifikátem je nemocnice oprávněna používat rovněž logo "Zelená firma". "Jsem tomu velice rád, protože takový certifikát nebývá samozřejmostí a může se jím prozatím pochlubit jen několik firem v našem okolí," konstatuje ředitel nemocnice ing. Martin Rais.

Od 1. do 30. července 2010 vystavuje v Podkrušnohorském zooparku své fotografie Petr Šimon. Vzhledem k atraktivitě fotografií se jedná o druhou výstavu tohoto autora v zooparku v letošním roce. Výstavní síň zooparku je otevřena denně od 9:00 do 15:30 hodin.

Rádi bychom Vás pozvali na prázdninové akce na Vísecké rychtě v Kravařích. Během obou prázdninových měsíců budou mít návštěvníci možnost shlédnout a vyzkoušet si každou sobotu jedno řemeslo. Během devíti prázdninových sobot bude své řemeslo předvádět celkem deset řemeslníků, jejichž výrobky si návštěvníci budou moci zakoupit, nebo se pokusit o výrobky vlastní. Představí se Vám perníkářka, včelař, drátenice, cínař, brusič kamenů, přadlena, košíkář a další. Přijďte si každou sobotu vyzkoušet jedno z devatera řemesel

Během června na MŽP z vašich návrhů sestavili úctyhodný seznam 120 osobností, které se významně zasloužily o rozvoj nebo rozšíření environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty v ČR.
Teď jich do připravované publikace potřebujeme vybrat zhruba 10.
Na webu www.ekocentra.cz si můžete vybrat až 5 osobností, o kterých byste se v publikaci rádi dočetli, a do konce července jim dát svůj hlas.

Vystavět novou bioplynovou stanici chtějí ve svém areálu zemědělci v obci Tupadly na Kutnohorsku. Záměr a jeho vliv na životní prostředí už posuzují úředníci středočeského kraje. Plánovaná bioplynová stanice by měla mít elektrický výkon 1200 kW a tepelný výkon 1126 kW. Zemědělci chtějí elektřinu prodávat do sítě, teplo využijí na vytápění části areálu.

Naučný areál pro děti otevřela v Krásné Lípě obecně prospěšná společnost České Švýcarsko. Je umístěný nedaleko náměstí na zahradě školní družiny u základní školy. Jeho cílem je zábavnou formou přiblížit nejtypičtější živočichy, rostliny a další fenomény Českého Švýcarska. Návštěvníci v areálu najdou například přírodní labyrint, skalní hrádek a zahradní altán. V době letních prázdnin bude otevřen denně 9 do 16 hodin.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů