Pátek, 29. března 2024

Vůně ranní rosy, čerstvě sklizeného sena a zapařených holínek láká dobrovolníky již přes 25 let

Vůně ranní rosy, čerstvě sklizeného sena a zapařených holínek láká dobrovolníky již přes 25 let

Kněžice - ZO Českého svazu ochránců přírody Kněžice má s dobrovolnou činností letité zkušenosti. Ochrana přírody za pomoci dobrovolníků patří ke kořenům činnosti ZO ČSOP Kněžice. V roce 1984 začíná dobrovolná péče o přírodně cenné území - Přírodní památku Urbánkův palouk. Po dohodě ZŠ Kněžice, JZD Opatov, ONV Třebíč, Svazu družstevních rolníků a Západomoravského muzea Třebíč byl 7.2.1985 vyhlášen jako "Laboratoř v přírodě" pro oddíl Mladých ochránců přírody při ZŠ Kněžice. Stal se místem pro rozvíjení biologických znalostí a dodnes přispívá k záchraně mizejících rostlinných druhů podhorských luk. Ve stejnou dobu se ZO ČSOP Kněžice začalo starat o Přírodní rezervaci Na Podlesích. Péče o chráněné podmáčené louky a bývalé pastviny s výskytem ohrožených rostlinných druhů je péčí o přírodní dědictví, které nám (stejně jako dědictví kulturní) zanechali naši předkové.
Každé léto v červenci již 26 let pořádá ZO ČSOP Kněžice a Chaloupky o.p.s. dvoutýdenní dobrovolnickou akci s názvem Kosení. Letos poprvé se nebude konat na Středisku ekologické výchovy Chaloupky, nýbrž v nově vznikajícím Centru ochrany přírody Chaloupky v Zašovicích 13. Již tradičně se průběžně od 18.-31.7.2010 sjede až 40 dobrovolníků ze všech koutů České republiky, aby společně bydleli, stravovali se,pracovali a bavili se. První týden se vstává v půl páté ráno, dokud se orosená nepolehlá tráva dobře kosí, aby se v devět hodin zasedlo k chutné snídani. Program v průběhu dne se přizpůsobuje počasí. Tráva se rozhazuje, obrací, suší, seno se pak kopí, nakládá a odváží mimo chráněná území. Večery jsou zpestřeny kulturním programem nebo rukodělnou činností. Dobrovolníkům hradí ZO ČSOP Kněžice stravu a ubytování a proplácí jízdné po ČR při minimální délce pobytu 3 dny. Poslední 4 roky se Kosení účastní pravidelně také zahraniční dobrovolníci, loni např. až z Jižní Koreje nebo Španělska. Předchozí praxe v ručním kosení není nutná. Kosení slouží jako kvalitní kurz pro začátečníky, stejně jako společný trénink zdatnějších "kosáků". Nutno je přivézt si jen terénní oblečení na práci, slaměný klobouk či šátek, dobré holínky a pláštěnku. Pracovní nářadí i ochranné pomůcky jako repelenty či rukavice zajišťuje ZO ČSOP Kněžice. Pozvánku naleznete na zbrusu nových webových stránkách www.csopknezice.cz.

Urbánkův palouk, 1.28 ha, k.ú. Kněžice - Víska, přírodní památka
Kosení mokré louky např. s prstnatci (vstavači) májovými, bledulemi, suchopýrem, tolijí bahenní. Část je prováděna lehkou tlačnou sekačkou a část ručně. Po kosení následuje sušení a odvoz sena z území.
Na Podlesích, 1.90 ha, k.ú. Hrutov, přírodní rezervace
Kosení mokré louky např. s prstnatci (vstavači) májovými, vrbou plazivou rozmarýnolistou, vachtou trojlistou. Zhruba polovina území je kosena ručně, polovina lehkou tlačnou sekačkou. Následné sušení a odvoz sena z podmáčené louky je doplněno odstraňováním náletu olší.

Více informací poskytne:Kateřina Feikusová, ZO ČSOP Kněžice, 604 157 350, katerina.feikusova@chaloupky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů