Sobota, 20. dubna 2024

Z Ohře je v létě vodácká dálnice pro šedesát tisíc lidí

Z Ohře je v létě vodácká dálnice pro šedesát tisíc lidí

Obliba úseku Ohře v Karlovarském kraji stále roste. V posledních letech se tam vydávají desetitisíce vodáků.

Ročně na Ohři projede mezi padesáti a šedesáti tisíci vodáků a příležitostných říčních turistů. Podle odhadů půjčoven lodí. Situace na řece - i přes výrazný nárůst lidí, kteří touží jet po řece alespoň den či dva - je však stále výrazně lepší než na Vltavě nebo Berounce.
"Posledních pět let bylo na Ohři zlomových. Lidí přibylo možná až o tři sta procent. Kdo by před pěti lety řekl, že si lodě budou půjčovat Holanďané nebo Rusové s dětmi? Řeka to ale unese. Máme zkušenosti z Vltavy - a to se nedá srovnat," říká Pavel Sýkora ze sítě půjčoven Petr Putzer.
Nárůst vidí v tom, že na Ohři se přesunuli lidé, kteří dřív jezdili na Vltavu a Berounku, ale počet vodáků na těchto řekách je už takový, že odešli na Ohři. "Libovali si, že tu není tolik lidí, i když kempy svým vybavením nejsou na takové úrovni. A také je Ohře druhá nejlépe splavná řeka v republice," uvažuje Sýkora.
V souvislosti s rostoucím zájmem lidí o splutí řeky narostl v posledních letech i počet půjčoven lodí. "Existují názory, že půjčovny řeku znehodnotily. Ale čím víc lidí na vodu jezdí, tím větší je možné vyvinout tlak na městská zastupitelstva a kraj, aby se služby na řece zlepšovaly," myslí si Míla Pražák ze sítě půjčoven Dronte.
Pražák spoluzaložil skupinu Vodácká Ohře, která spolupracuje s Karlovarským krajem.
Největší problém na Ohři vidí půjčovatelé v malém počtu kempů a jejich nedostatečné vybavenosti. Kvalita služeb je rozdílná, z větší části se jedná o tábořiště s menším komfortem a suchými záchody. V některých z nich vodáci seženou pitnou vodu, jinde je třeba se vybavit dopředu.

Řeka plná půvabu

Ohře patří k nejpůvabnějším českým řekám a protéká celým krajem. Na české území vtéká z Německa nedaleko hraničního přechodu Pomezí nad Ohří a těsně za hranicemi již napájí vodní nádrž Skalka u Chebu. Následně protéká historickou částí Chebu a chebskou pánví pokračuje v meandrech až do Kynšperka nad Ohří.
Nejatraktivnější úsek řeky začíná pod Sokolovem, kde Ohře obtéká na skále se tyčící hrad v Lokti a vtéká do chráněné krajinné oblasti Slavkovský les. Odtud se vodáci okouzlujícím prostředím jedinečných Svatošských skal dostanou do Karlových Varů.
Následně Ohře protéká bývalými lázněmi Kyselka a postupně svůj tok zpomaluje až do Klášterce nad Ohří, prvního tábořiště mimo území kraje.
Návštěvníkům řeky slouží orientační tabule, na kterých se dočtou, kde se právě nacházejí, jaké jsou v okolí kulturní památky, kde jsou nebezpečná místa a jezy, a jak je překonat.
K Ohři patří také tradiční hudební festival Folková Ohře, který již po osmé připravil na poslední srpnový víkend Míla Pražák se svými kolegy. Letošní program obsahuje sedmnáct jmen jednotlivců a kapel, v tuto chvíli není ale ještě seznam definitivně uzavřený.

Umět se na řece chovat

Výrazné zvýšení návštěvníků na řece se neprojevuje jen případným zvýšeným počtem návštěvníků památek. Logicky tak na řece narůstá i počet těch, kteří se nechovají odpovídajícím způsobem.
"Na Ohři jezdím deset let, vždy se stejnou partou. Tím, že přibývá lidí, má člověk na řece i v kempech méně soukromí. A platí, že čím větší parta na řece, tím jsou hlučnější. A jsou mezi nimi i vyložení hulváti, kteří sprostě pořvávají. Někteří z nich jsou zjevně opilí. Je pak nepříjemné, když je člověk na řece s dětmi, že se jejich chování nedá vyhnout," popisuje letošní zkušenost Tomáš Fořt.
"A kvanta lidí s sebou přinášejí i kvanta odpadu, nezřídka odhozeného na březích. Kempy jsou nacpané. Napadlo mě letos, že už příště nepojedu, ale zase na druhou stranu je to pořád super vyrazit si na řeku a večer posedět u ohně," dodává Fořt.
Podle Pražáka je situace na řece podobná jako u jiných sportů, které se stanou masovou zábavou.
"Ať je to snowboard nebo cyklostezky. Všude je zpočátku skupina skalních příznivců a tím, jak se sport nebo zábava stává populárnější, přitáhne spoustu dalších lidí. Ne všichni se samozřejmě chovají odpovídajícím způsobem. Ale jediné, co se dá dělat, je snažit se lidi vychovávat a pravidla chování na řece všemi možnými způsoby rozšiřovat, například v médiích. I při půjčování lodí lidi upozorňujeme, jak by se měli na řece chovat," vysvětluje Pražák.
Umět se chovat na řece znamená i to, že všichni, kdo se krajem pohybují na řece, budou dbát výstražných tabulí a pokynů. Zejména na jezech.
"Pravdou je, že pokud na jezech došlo k neštěstí, hrál v tom roli alkohol," poznamenává Sýkora. Jinak ale vodáků, kteří se dokonce před vyplutím ptají na výstražné tabule, je stále více.
Nebezpečné jezy jsou na Ohři čtyři. Prvním je jez Černý mlýn u obce Hlavno, druhý Loketský jez, v Karlových Varech je to Tuhnický jez, nazývaný jez smrti. Ten ale právě doznává zásadních změn, které by měly výrazně zvýšit jeho bezpečnost. Posledním v řadě je pak velice nebezpečný jez v Radošově, který už také stál několik vodáků život. Pokud se ale cestovatelé po řece nesmyslnému sjíždění těchto jezů vyhnou, je Ohře bezpečná.
Nejvyhledávanější úsek řeky je z Lokte do Klášterce nad Ohří, který lze zvládnout za dva až tři dny. Začít lze ale i v Tršnici, Chebu, Sokolově a pohodlně skončit například v Karlových Varech nebo Vojkovicích.
Sjíždění řek je českým fenoménem, který má základ už v první republice a na který jinde ve světě prakticky nenarazíme. Kromě sjíždění dravých horských řek, kdy jde ale o adrenalinový sport zcela odlišný od poklidného plutí.

www.sedmicka.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů