Čtvrtek, 18. dubna 2024

Hnutí DUHA zve na dovolenou vlakem v české přírodě

Hnutí DUHA zve na dovolenou vlakem v české přírodě

Hnutí DUHA spouští propagační kampaň, která má Čechy motivovat, aby se na dovolenou vydali vlakem do vzácných míst české přírody.

Tisíce plakátů na nádražích Českých drah a desetitisíce informačních letáků zvou na návštěvu šumavských pralesů či orchidejových luk v Bílých Karpatech, stopování rysů a vlků v Beskydech nebo pozorování bahenních sopek nedaleko Františkových Lázní.

Kampaň má upozornit na to, že Česká republika, která tvoří jen 0,053054552 % světové souše, oplývá mimořádným přírodním bohatstvím:

o 2 653 033 hektarů lesů;
o 2200 přírodních rezervací a památek;
o 4893 druhů rostlin - z toho 59 divoce rostoucích orchidejí;
o 38 500 kilometrů turistických značek;
o 1200 hektarů divokých pralesů;
o čtyři národní parky;
o a 2808 nádraží, přes která se do ní dá dojet.


Hnutí DUHA prosazuje iniciativou Velká výzva nový zákon, který závazně stanoví, že Česká republika bude snižovat exhalace skleníkových plynů o 2 % ročně - krok po kroku, rok po roku. Rozhýbe tak investice do moderních zelených řešení, jako je pohodlná veřejná doprava, zateplování domů, čistá energie, místní potraviny nebo snadná recyklace.

"Spojení ochrany životního prostředí a železnice je logické. Ve srovnání se silniční dopravou vlaky mnohem méně zatěžují prostředí a jsou také podstatně bezpečnější," vysvětluje Jiří Ješeta, výkonný ředitel náměstka pro obchod a marketing Českých drah. "Do míst, kam cestující zveme, jezdí naše spoje a můžeme lidem nabídnout celou řadu výhodných jízdenek ušitých na míru třeba rodinám s dětmi. Vlakem mohou vyrazit do přírody i se psem a klidně i na kole."

Petr Machálek, ředitel Hnutí DUHA, řekl:
"Chceme motivovat české turisty, aby letos nechali Kanáry i Chorvatsko být, nestáli fronty na letištích a zkusili se vlakem vydat do české přírody. Česká republika tvoří pouhých pět desetin promile světové souše, ale jsou tu tisíce přírodních rezervací, stovky hektarů pralesní divočiny, orchidejové louky i bahenní sopky. Naše země má co nabídnout a cestovat po ní vlakem navíc přírodu zatěžuje daleko méně, než lety do exotických destinací."


Kontakt:
Petr Machálek, Hnutí DUHA, telefon: 777 308 113, email: petr.machalek@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů