Pátek, 19. dubna 2024

Nadzvuková letadla bez hluku

Nadzvuková letadla bez hluku

Dopravní nadzvuková letadla nedávné minulosti, jako byl např. Concorde, jsou dodnes považována za špičku technologie. Jejich zápornou vlastností však byl poměrně velký hluk. NASA teď analyzuje návrhy, jak hluk podstatně snížit.

Organizace NASA, která se ve svých začátcích věnovala hlavně letectví (původně do r. 1958 NACA), se nyní ujala analýzy futuristických návrhů amerických nadzvukových dopravních letadel. Ty zahrnují mimo jiné výrazný mechanismus potlačení hluku letadla, který je slyšet v okolí -zejména pod letadlem, dole na zemi. Letoun Concorde právě kvůli tomuto hluku stíhaly zákazy létání nad územím Spojených Států. Startující Concorde bylo údajně slyšet až na vzdálenost 8 km a jeho sonický třesk při rozrážení zvukové bariéry byl také značný.

Letadla rychlejší než zvuk vytvářejí při letu kolem sebe kuželovou plochu, která sestává z molekul vzduchu silně stlačených k sobě. Tento kužel často sahá až na zem a občas může způsobit i škody na majetku. Proto je dnes ve vzdušném prostoru Spojených států dovoleno provozovat v rámci nadzvukových rychlostí jen menší vojenská a výzkumná letadla. Nově navržená dopravní nadzvuková letadla by mohla vyhovět předpisům tím, že jejich motory nebudou umístěny pod křídly a naopak využijí křídla jako přirozenou zábranu proti zvuku.

Návrh Lockheedu obsahuje obrácený parabolický nosný a spojovací oblouk na zádi, který se klene nad polem motorů na křídlech, rozmístěných ve tvaru písmene "V". Parabolická část bude ovlivňovat proudění vzduchu tak, aby se zmenšila rázová vlna. Koncept Boeingu také formuje zadní část letadla do tvaru "V" a umisťuje motory na vrchní straně křídel.

Přes tyto aktuální projekty však nikdo neuvažuje o tom, že by mohla tato letadla vzlétnout dříve než v roce 2030.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů