Čtvrtek, 25. dubna 2024

Pec přijala na žádost ekologů vyhlášku omezující pyrotechniku

Pec přijala na žádost ekologů vyhlášku omezující pyrotechniku

Loňskou žádost Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) o přijetí opatření proti nadměrnému hluku a osvětlení ze zábavní pyrotechniky zatím vyslyšela jen Pec pod Sněžkou na Trutnovsku. Pyrotechnika a světelné efekty ruší podle ekologů zvěř, Správa parku však omezující opatření nemůže sama vydat, a proto požádala o vydání vyhlášek jednotlivé obce a města. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Podle ředitele Správy KRNAP Jana Hřebačky správa oslovila 29 obcí ležících na území národního parku a jeho ochranného pásma. "První vlaštovkou, která na naši výzvu reagovala, je Pec pod Sněžkou. Vydala obecně závaznou vyhlášku, která usměrňuje používání zábavní pyrotechniky. Platí od 1. dubna 2010. Do jisté míry jsem ale zklamán, že ostatních 28 obcí vůbec nereagovalo," uvedl Hřebačka.

Pec pod Sněžkou svou vyhláškou zakázala promítání světelných reklam a efektů na oblohu a zároveň vyhláskou o zákazu narušení veřejného pořádku zakázala zábavní pyrotechniku. "Vymezený povolený čas stanovilo zastupitelstvo na svém zasedání tak, že pyrotechniku je možné používat od 31. prosince od 15:00 hodin do 1. ledna do 6:00 hodin," uvedl starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek.

Správa KRNAP věří, že další města a obce se k boji s nadměrným osvětlením a hlukem v Krkonoších přidají. "Pokud chceme, aby místní občané a turisté měli možnost vídat volně žijící zvířata, pak si ji zde musíme umět udržet a vytvořit jim domov," uvedl Hřebačka.

Krkonošský národní park byl založen v roce 1963 a je nejstarším národním parkem v ČR. Rozkládá se na téměř 55.000 hektarech na území okresů Trutnov, Semily a Jablonec. Spolu s polským parkem tvoří KRNAP největší chráněnou přírodní oblast ve střední Evropě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů