Čtvrtek, 28. března 2024

K nově zpřístupněnému pramenu Vltavy

K nově zpřístupněnému pramenu Vltavy
Šumava má další atrakci: zpřístupněný "opravdový" pramen Vltavy. Vedení NPŠ však správně připouští, že pramenů je více a ten nově zpřístupněný je pouze jeden z nich. Jde-li tedy o pramen symbolický, proč nestačila původní studánka? Odpověď je prostá: staleté stromy okolo ní nechala Správa NPŠ sežrat kůrovcem. A aby souše nepadaly na turisty, musela je nechat pokácet. Mrtvé stromy působí tísnivým dojmem, a tak bylo potřeba "pramen Vltavy" přeložit. A to přesto, že informační tabule u původního pramene stále ještě hlásá, že se jedná o "nejzachovalejší zbytek původní horské smrčiny se stromy starými až 400 let".

Dnes u mrtvých stromů stojí aktivisté Hnutí DUHA a přesvědčují veřejnost, že uschly stářím. A Správa NPŠ? Ohlásila, že všechny informační tabule vymění.Že to stojí peníze? Těch má Správa NPŠ dost. Jen za vytěžené dřevo letos dostane okolo půl miliardy. A další stovky milionů dostává ročně od státu jako dotaci. Humorně při tomto pohledu působí tvrzení ekologistů, že "bezzásahovost" na Šumavě je levnější než tradiční lesnické hospodaření. Naopak, šumavský experiment s "bezzásahovostí" nás již stál miliardy.

Několik let nás vedení NPŠ ujišťovalo, že má kůrovce pod kontrolou, a tvrdilo, že se v národním parku nesmí kácet, že přeci nejde o hospodářský les. Dnes na Šumavě graduje kůrovcová kalamita, pracují zde desítky harvestorů a těží se nejvíce dřeva v historii. Dnes již všichni vědí, že kůrovce nelze zároveň masivně množit v bezzásahových zónách a zároveň ho úspěšně likvidovat v sousedních lesích. Stále mi však chybí prohlášení vedení NPŠ: Spletli jsme se, byl to omyl, mýlili jsme se. Asi čekám marně.


Převzato z TomasJirsa.cz

Autor je senátor za OD

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů