Čtvrtek, 28. března 2024

Zajímavosti: Vysušování zdiva prověřeneé nezávislými odborníky

Zemní vlhkost, vzlínajícími kapilárami do zdí starších budov, ohrožuje jejich konstrukce a má velké množství dalších negativních důsledků.

Zajímavosti: Vysušování zdiva prověřeneé nezávislými odborníky

Jednou z nejúčinnějších metod na odstranění vlhkosti staveb je bezkontaktní metoda AQUAPOL, která pracuje na magnetokinetickém principu.

Prostřednictvím instalace jednoho nebo více přístrojů zavěšených pod stropem v provlhlém objektu se pomocí superslabého pole ( podobného elektromagnetickému) zajišťuje stlačování vlhkosti v kapilárním systému zdiva směrem dolů. Přístroje tímto způsobem provedou vysušování, trvalou instalací suchý stav udržují a tím vlastně plní funkci horizontální hydroizolace. Díky neopotřebitelnosti přístroje se předpokládá životnost 70 - 150 let, čímž tato technologie udává nová měřítka pro budoucnost.

Životnost udávaná a garantovaná výrobcem je minimálně 20 let. Široká databáze referenčních objektů svědčí o tom, že nejenže máme hodně spokojených zákazníků, ale je i mnoho těch, kteří jsou ochotni dále naší technologii propagovat. K úspěšně vysušeným objektům v ČR patří například kostely ve Studnici, Konici, Jesenci, část zámečku Budislav, zámek Sobčice, administrativní budova Dopravního podniku města České Budějovice, ale hlavně velké množství rodinných a bytových domů.

Funkci přístroje AQUAPOL, která je mnohokráte ověřena každodenní praxí, jsme se rozhodli opětovně ověřit v aktuálním projektu. Je jím zdokumentování ústupu vlhkosti zdiva pouhou instalací přístroje AQUAPOL.Požádali jsme ČVUT Praha, fakultu stavební, katedru materiálového inženýrství a chemie o opakované laboratorní stanovení obsahu vlhkosti zdiva u části zámku ve Stráži nad Nežárkou. Tato zrekonstruovaná památka slouží jako muzeum Emy Destinnové. Dne 16.3.2009 jsme do části objektu instalovali jeden přístroj AQUAPOL DISC a provedli ve spolupráci s pracovníkem ČVÚT Praha vstupní měření vlhkosti zdiva. V souladu s ČSN P730610 jsme na dvou měřících místech odebrali vzorky zdiva. Hodnoty mokrého zdiva dosahovaly nejvyšší hodnoty až 10,78% váhových H2O. Druhé měření vlhkosti proběhlo po roce, a to 8.3.2010. Všichni jsme mohli konstatovat, že se již po roce docílilo stupně účinnosti dle ČSN 730610. Tato norma požaduje tyto výsledky sice až po dvou letech, ale naměřené hodnoty vlhkosti zdiva nepřevyšovaly hodnou u nejvlhčího místa 5,74 % váhových H2O, což kvalitativně odpovídá normě již nyní. Docílili jsme tak účinnosti sanace u nejvlhčího místa 64,8 %.Pro nás je však důležité rovněž prokázat nejen účinnost, ale i stálost a dlouhodobost naší technologie, proto celý projekt ještě nekončí a s ČVÚT Praha budeme měřit dále.



V současnosti působí firma AQUAPOL v 11 zemích Evropy. Mateřská firma v Rakousku slaví letos 25leté jubileum od založení společnosti.V České republice provádíme vysušování tímto systémem již o roku 1990 a letos uplyne 20 let od doby, kdy byl v Čechách instalován první přístroj AQUAPOL. Jsme tady 20 let jenom díky vám a vaší důvěře.Od roku 1990 je konkrétně v České republice realizováno přes 1900 objektů. V Evropě bylo od roku 1985 instalováno více než 44 000 zařízení AQUAPOL.

Pokud máte zájem o podrobnější informace o naší technologii, tak nás prosím kontaktujte a rádi Vám na všechny dotazy odpovíme.

Kontakt:
AQUAPOL spol. s.r.o.
Chýnovská 1917, 390 02 Tábor
Tel. 381 253 196, 608 030 277
www.aquapol.cz
e-mail:aguapol@aquapol.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů