Pátek, 19. dubna 2024

Druhé číslo elektronického zpravodaje Chytrá energie

Vedení ministerstev převezmou politici nové koalice. Promění naši energetiku směrem k čisté, bezpečné a nezávislé, tedy chytré?

Druhé číslo elektronického zpravodaje Chytrá energie
Energetická politika

Snižování emisí se Evropě vyplatí - několikanásobně

Evropa může snížit emise skleníkových plynů o 80 % a srazit účty za energii o 330 miliard eur ročně. Potvrdily to scénáře, které pod názvem Roadmap 2050 představila prestižní Evropská klimatická nadace (ECF). Studie obsahuje podrobné technické a ekonomické propočty, které zpracovalo konsorcium pod vedením společnosti McKinsey. Nejprogresivnějším z posuzovaných scénářů je varianta se 100% podílem elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Čtěte dál



Energetická politika

Chytrá energie nabírá spojence

K projektu Chytrá energie, se kterým přišly ekologické organizace, se přidává i český průmysl. Plán, jak zelené inovace a nová odvětví mohou postupně proměnit energetický metabolismus české ekonomiky - a srazit znečištění, dovoz paliv i účty za energii - už oficiálně podpořilo několik průmyslových asociací. Oceňují hlavně odklon od fosilních paliv k obnovitelným zdrojům, ale také důraz na větší efektivnost a decentralizaci energetiky.

Čtěte dál



Energetická efektivita

Evropské budovy: komfort bez zbytečných ztrát se blíží

Počínaje koncem desetiletí se u nás budou stavět pouze pasivní domy nebo budovy jim velmi podobné. Rozhodla o tom nová evropská legislativa, která platí od prvního července. Srazí tak hlavně dovoz plynu z Ruska i účty, které miliony domácností platí za topení.

Čtěte dál



Obnovitelné zdroje

Čínské ambice v zelené energetice

Čína chce do deseti let vyrábět 15 % energie z obnovitelných zdrojů. Čistá energetika tak každoročně nahradí 18 milionů vagonů s uhlím. Země loni do zelené energetiky investovala 35 miliard dolarů: dvakrát více než USA.

Čtěte dál

Obnovitelné zdroje

Malá větrná energetika ve Spojených státech sílí

Poptávka po malých větrných elektrárnách s výkonem do 100 kW v USA rychle roste. Loni se farmářům a drobným firmám prodalo 9800 kusů strojů. Americká průmyslová asociace AWEA odhaduje, že je jich nyní v provozu asi sto tisíc - a že do pěti let instalovaný výkon stoupne na desetinásobek.

Čtěte dál



Jaderná energetika

Byznys bude chtít po vládě ekonomickou podporu jaderných projektů, varuje britský expert

Současná česká vláda anoncovala, že podpoří nové reaktory v Temelíně. Neřekla však, v čem bude podpora spočívat. Ptali jsme se předního evropského experta na ekonomiku jaderných projektů, profesora Stephena Thomase z univerzity v Greenwichi ve Velké Británii.

Čtěte dál



Klima

Klimatická věda očištěna

Britská vyšetřovací komise s konečnou platností očistila klimatology z University of East Anglia, kteří byli nařčeni z falšování výsledků. Kolem vědců se loni rozpoutala aféra Hackergate, když někdo na webu publikoval tisíce jejich e-mailů.

Čtěte dál


www.chytraenergie.info
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů