Čtvrtek, 25. dubna 2024

Rothschild přeplul Pacifik na lodi ze starých PET lahví

Rothschild přeplul Pacifik na lodi ze starých PET lahví

Solární panely, větrná turbína, skleník na palubě, ale především 12 500 plastových lahví a trup vyrobený téměř výhradně z recyklovaných plastů. To je "zelený" katamarán Plastiki, který v těchto dnech končí svou cestu napříč Pacifikem.

Nápad na expedici Plastiki dostal jedenatřicetiletý David de Rothschild před čtyřmi lety, když si v jednom časopisu přečetl článek o takzvané Východní odpadkové skvrně, ostrově smetí velikosti Polska a Německa dohromady.

"Odpad by měl být vnímán jako hodnotný zdroj," vysvětluje autor projektu, člen světově proslulé finančnické dynastie David de Rothschild, důvod, proč se rozhodl nechat sestrojit takto nezvyklé plavidlo. Dvanáctitunová loď, jež drží pohromadě mimo jiné díky lepidlu z kešu oříšků a cukru, vyplula z Kalifornie před čtyřmi měsíci. Za tu dobu se jen v USA spotřebovalo přes sedm milionů plastových lahví a každá z nich se bude rozkládat několik set let.

"Statistiky jsou šokující. Poměr plastu k mořskému planktonu je 6:1, devadesát procent veškerého odpadu v moři jsou plasty," upozorňuje Rothschild a dodává, že kvůli znečištění oceánu uhyne ročně milion ptáků a na sto tisíc mořských savců. Právě proto se posádka rozhodla vést své nezvyklé plavidlo ze San Franciska do Sydney skrze obří mořský "ostrov smetí".

"Je to tragédie. Shora oceán stále vypadá nádherně a netknutě, ale těsně pod povrchem je toxická směs, která může rychle skončit na našem talíři," poukazuje Rothschild na to, že malé částečky plastů polykají ryby a další mořští živočichové.


více na www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů