Pátek, 29. března 2024

Žadatelé dostanou granty na rozvoj cyklostezek

Žadatelé dostanou granty na rozvoj cyklostezek

Celkem patnáct projektů ze sedmi krajů letos obdrží přes 799 tisíc korun na péči o cyklostezky a jejich další rozvoj. Z grantu Nadace Partnerství se tak podařilo financovat například odpočinková místa na trase Praha - Vídeň, slavonické centrum pro cyklisty nebo projekt Zelené mapy Prahy. Společně s Nadací České spořitelny podporuje program Greenways Nadace Partnerství dění a vybavenost na stezkách a propaguje cyklistiku jako zdravý a šetrný způsob dopravy.

"Všech 24 projektů rozvoje stezek Greenways, které jsme obdrželi, představuje hodnotu více jak 3,2 milionu korun a z toho 1 695 360 korun bylo požadováno od Nadace Partnerství. Devět žádostí se proto ocitlo pod čarou a nemohli jsme je finančně podpořit," říká Juraj Flamik, koordinátor programu Greenways Nadace Partnerství. Nejvíce úspěšných žádostí, celkem šest, přišlo z Greenway Praha-Vídeň. Nadace Partnerství zde podpořila například projekt na vytvoření Zelené mapy Prahy nebo výstavbu odpočinkových míst v obci Střezimíř. "Poprvé jsem udělili grant i na projekt vztahující se k tzv. Zelenému pásu - Stezce železné opony," doplňuje Flamik. Ve slavonickém Centru pro budoucnost by tak mělo vzniknout zázemí pro cyklisty s informačním koutkem o Greenways a Stezce železné opony. Mezi projekty, které získaly grant Nadace Partnerství, jsou také propagační a cyklistické akce pro veřejnost konané například během Evropského týdne mobility.

Granty na podporu českých Zelených stezek ve výši do 80 tisíc korun uděluje program Greenways již devět let a za tu dobu rozdělil přes patnáct milionů korun mezi téměř dvě stovky projektů. Letošní významnou novinkou bylo zjednodušení podávání žádostí díky zavedení elektronického systému Grantys. "Nadace Partnerství se snaží o co největší zjednodušení grantového řízení směrem k žadatelům, a proto jsme pro ně vyvinuli systém, díky němuž mohli celou žádost vyplnit on-line do elektronických žádostí," vysvětluje ředitel Nadace Partnerství Miroslav Kundrata.

"Rok 2010 je sedmým v pořadí, kdy Nadace České spořitelny podporuje program Greenways. Těší nás, že se můžeme podílet na vzniku a údržbě stezek, které neslouží pouze jako komunikace pro přemístění z místa na místo, ale dokáží také poučit nebo pobavit," doplnila tajemnice Nadace České spořitelny Radka Kaslová.

Více informací: www.nadacepartnerstvi.cz/p-25603&exp=male37
Kontakt: Martin Gillár, PR manažer programu Greenways, martin.gillar@nap.cz, 775 958 907

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů