Čtvrtek, 28. března 2024

Aby nám ten pán nenaDrobil

Aby nám ten pán nenaDrobil

Je to tu prolezlé lidmi, kteří mají velmi úzký pohled na svět. Tak charakterizoval Pavel Drobil ministerstvo životního prostředí ještě před jeho převzetím. Poté, co veřejnosti představil své priority, nelze se ubránit dojmu, že jeden úzký pohled "zelené ideologie", hodlá nahradit druhým: "ideologií produkce"¨.

Jakoby Drobil na ministerstvu životního prostředí dál snil sen o šéfování resortu průmyslu, které mu uniklo mezi prsty. Klidně prohlásí, že dálnice nejsou "neekologickou infrastrukturou". Mluví o urychlení jejich výstavby se zápalem šéfa Ředitelství silnic a dálnic. Od ministra životního prostředí bychom ale spíš očekávali, že bude prosazovat například převedení části dopravy ze silnice na železnici.

Ne, že by Drobil neměl dobré plány. Například proti jeho prioritě snížit smog na Ostravsku, nelze říct ani popel. Ale proč mluví výhradně o Ostravě? Což nejsou i jiné zamořené lokality, v nichž se rodí bronchitické děti? Jak se zdá, ministr se ještě úplně nevyzul z předchozí role volebního lídra ODS v Moravskoslezském kraji.

Tenhle "neekologický" ministr bude jako magnet přitahovat podnikatelské lobby. Ta dřevařská se už přihlásila v osobě hejtmana Jihočeského kraje, který Drobila vybídl k odvolání šéfa Šumavského národního parku Františka Krejčího. Ministr ale prohlásil, že na něj Krejčí udělal ohromný dojem. Teď je otázkou, zda protivníka těžařů dřeva hájí z přesvědčení. Anebo z obav, že by mohl být obviněn ze hry ve prospěch Lesů České republiky, jejichž dozorčí radě předsedal.

Právě Lesy vyrukovaly s nečekaným návrhem: převést správy národních parků pod ministerstvo zemědělství. Bude na místě sledovat, jak razantně se Drobil pustí do hájení kompetencí svého ministerstva proti podniku, v jehož vedení zasedal. Sekyrou proti Lesům asi nebude nový náměstek Ivo Hlaváč, kterého Drobil přetáhl právě z ministerstva zemědělství. A jenž častokrát horoval pro zrušení svého nového zaměstnavatele.

Což jenom posiluje obavy ekologů, že Drobilovo vedení může být Trojským koněm ČEZ a dalších korporací. A až Drobil napumpuje dost peněz do Ostravska, destrukční četa může vyběhnout a začít s likvidací ministerstva, které mu určitě k srdci nepřiroste.

AUTOR: JIří Leschtina
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů