Pátek, 19. dubna 2024

Katalánský parlament zakázal býčí zápasy

Katalánský parlament zakázal býčí zápasy

Poslanci katalánského regionálního parlamentu podle očekávání schválil zákaz býčích zápasů v tomto španělském autonomním regionu. Zákaz koridy bude platit od ledna 2012. Katalánsko se tak stalo druhým španělským regionem po Kanárských ostrovech, kde jsou býčí zápasy zakázány.

Pro zákaz zápasů s býky hlasovalo 68 poslanců, 55 hlasovalo proti. Katalánský parlament má 135 zákonodárců. Poslanci schválili takzvanou lidovou legislativní iniciativu, která si získala 180.000 podpisů a která požadovala konec tohoto "barbarského" představení. Na Kanárských ostrovech byl zákaz koridy schválen už v roce 1991.

Při hlasování v katalánském parlamentu se před jeho budovou sešly desítky demonstrantů, a to jak stoupenců, tak odpůrců koridy. Na jednu stranu požadovali "svobodu" pro milovníky korid, na druhé straně vyzývali k ukončení představení, při nichž jsou "zvířata mučena".

Dnešní hlasování se přepokládalo. Španělská média psala o "konci býčí fiesty" v Katalánsku, kde zájem o koridu v posledních letech upadá. Zákaz ve významném španělském regionu je tvrdou ranou pro svět býčích zápasů, který prožívá kvůli ochabujícímu zájmu diváků i kvůli ekonomické krizi v zemi těžké období.
Některé španělské regiony, včetně Madridu, však nedávno oznámily, že býčí zápasy zanesou na svůj seznam kulturního dědictví, aby je chránily, ale i zde si začínají dobývat silnější pozice odpůrci koridy podporovaní mezinárodními organizacemi na ochranu práv zvířat. Zápasy už nejsou ani v ostatních částech země tak oblíbené jako kdysi. Průzkumy veřejného mínění ukazují, že 70 procent Španělů se o ně nezajímá.
Španělské konzervativní kruhy obvinily katalánské poslance, že za hlasováním o staleté španělské tradici stojí jejich postranní nacionalistické zájmy. Katalánští nacionalisté prý svým postojem proti koridě chtějí demonstrovat odlišné hodnoty regionu oproti dalším španělským oblastem.

Dnešní diskuse před hlasováním v parlamentu se však točila hlavně kolem toho, zda jsou býčí zápasy kruté či nikoli, a kolem toho, zda má mít každý svobodu je navštívit. V regionu, kde tradice zápasů není tak silná jako na jihu země nebo v Madridu, tato zábava stále méně přitahuje.
Předseda katalánské vlády José Montilla prohlásil, že hlasoval proti zákazu, protože "věří ve svobodu" a dal by přednost zachování této tradice.

"Nikoho nelze nutit, aby šel na koridu, stejně jako nikomu nelze zakazovat tam jít," řekl před hlasováním předseda hlavní opoziční pravicové Lidové strany Mariano Rajoy. Oznámil, že se proti výsledku hlasování dovolá k ústavnímu soudu.
Mezi stoupence koridy se počítá i španělský král Juan Carlos a jeho dcera Elena, oba lze často vídat na významnějších koridách. Tato dávná tradice podle monarchy kladně ovlivnila umění a kulturu vůbec.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů