Čtvrtek, 28. března 2024

Dvě chyby stačily ke zrušení územního rozhodnutí pro D8

Viníkem jsou hlavně krajský úřad a Ministerstvo životního prostředí

Dvě chyby stačily ke zrušení územního rozhodnutí pro D8

Po sedmi letech soudních sporů byl ve čtvrtek 29. července 2010 doručen třetí rozsudek Krajského soudu v Ústí nad Labem, který územní rozhodnutí vydané stavebním úřadem v Lovosicích a potvrzené krajským úřadem nakonec zrušil. Ze šesti námitek Dětí Země, Společnosti ochránců životního prostředí a jedné osoby soud uznal dvě: nemožnost namítat negativní zásahy dálnice na krajinný ráz a vydání rozhodnutí bez povolené výjimky ze zákona k zásahu do biotopů zvláště chráněných druhů organismů.

"Sice jsme spokojeni, že soud uznal aspoň dvě námitky a územní rozhodnutí zrušil, avšak mnohá jeho tvrzení jsou nelogická a chaotická, přičemž zřejmě vůbec nepřihlédl k výsledku šetření ombudsmana a k dalším naším mnohým důkazům," hodnotí rozsudek kriticky Miroslav Patrik z Dětí Země.

Jako příklad nepřesvědčivého a absurdního tvrzení soudu uvádí zamítnutí námitky, podle které neexistují důkazy o tom, že studie se třemi koridory dálnice D8 byla podle zákona pro připomínkování občanů zveřejněna dva měsíce a ani jakým způsobem a jak byli občané na její veřejné projednání pozváni.

"Soud odvodil, že pracovní jednání pozvaných stáních byrokratů je totožné s náhodnou sešlostí občanů, kteří se o jednání dovědí z úřední desky nebo z médií, proto spolu s ombudsmanem trváme na tom, že výběr koridoru dálnice byl před veřejností utajen a vyřazení dlouhých tunelů bylo nezákonné," stojí si za svým Patrik.

Hlavními viníky zrušení územního rozhodnutí jsou podle Dětí Země vedoucí stavebního úřadu v Lovosicích Petr Soldon a jeho podřízená úřednice paní Miroslava Veselá, kteří zde stále pracují, a dále bývalá vedoucí odboru územního plánování a stavebního řádu krajského úřadu Markéta Blahušová, neboť se podíleli na jeho vydání i se škodlivým zásahem do biotopů zvláště chráněných druhů organismů bez výjimky ze zákona.

Dalšími jsou bývalý vedoucí Správy CHKO České středohoří Zdeněk Janda, který zde stále pracuje jako řadový pracovník, a bývalý zaměstnanec Jiří Kinský, a z Ministerstva životního prostředí pak bývalá vedoucí Margita Abtová, která je zde už jen řadovou pracovnicí. Všichni způsobili vydání nezákonného rozhodnutí o zásahu dálnice na krajinný ráz, aniž zahájení tohoto správního řízení bylo občanským sdružením oznámeno.

"Jsme zvědavi, zda ti, co ještě na příslušných úřadech pracují budou nějak za svou závažnou chybu finančně či jinak postiženi, když kvůli nim musí proběhnout celé územní řízení znovu," ptá se Miroslav Patrik.

Nové pravomocné územní rozhodnutí pro dálnici D8 může být podle něho vydáno nejdříve na konci letošního roku, takže do té doby nelze vydávat žádná další stavební povolení. Leda nezákonným způsobem.


Odkazy na internetové stránky:

1) Ústecký krajský soud rozhodnul o dálnici D8 opět nezákonně (TZ, 02.07.09)
www.detizeme.cz

2) Ústecký krajský soud udělal šest chyb při zkoumání D8 (TZ, 15.04.08)
www.detizeme.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů