Úterý, 16. dubna 2024

U Henčova na Jihlavsku hořela skládka, lidé nesměli větrat

U Henčova na Jihlavsku hořela skládka, lidé nesměli větrat

Jihlava - Včera krátce před 20:00 začala v Henčově nedaleko Jihlavy hořet skládka komunálního odpadu s velkým množstvím pneumatik Kvůli štiplavému dýmu byli lidé z blízkého okolí upozorněni, aby v průběhu noci nevětrali a nevycházeli ven. Oheň se během večera podařilo dostat pod kontrolu. Na místě zásahu pracovalo šest jednotek hasičů s osmi cisternami a na pomoc přijely i dobrovolní hasiči z okolních obcí. Až do rána hlídali požářiště, aby nedošlo k opětovnému vznícení.

Video: Reportáž Radovana Daňka

Skládka už v současnosti nehoří, místo je však stále žhavé. Podle hasičů dosahovaly plameny výšky šesti až sedmi metrů a spálená plocha měla rozlohu 15 krát 20 metrů. Na místě zasahovalo šest profesionálních i dobrovolných hasičských jednotek.

Ještě před desátou večerní se podařilo požár skládky lokalizovat. Hasiči ale vyzvali lidi v okolí, aby celou noc nevětrali. Doporučení se týkalo obyvatel Henčova, Nových Domků a Velkého Beranova. Zápach byl však cítit až téměř na okraji Jihlavy.

Spálené pneumatiky Spálené pneumatiky

Provozovatelé skládky jsou přesvědčeni, že pneumatiky někdo zapálil úmyslně. V letošním roce už se jednalo o čtvrtý požár na jihlavské skládce, tentokrát byl ale nejrozsáhlejší. V předchozích případech přitom šlo vždy o samovznícení komunálního odpadu. Případ nyní vyšetřuje policie a bude se jím zabývat i inspekce životního prostředí.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů