Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ministerstvo zemědělství chce na sanaci škod po povodních téměř miliardu korun

Ministerstvo zemědělství chce na sanaci škod po povodních téměř miliardu korun

Ministerstvo zemědělství nebude moci zajistit plnohodnotné odstranění škod způsobených květnovými a červnovými povodněmi, pokud nezíská do svého rozpočtu navíc 950 milionů korun. Vyplývá to z návrhu, který ministerstvo předložilo na středeční jednání vlády.

Návrh měl kabinet na programu již minulý týden, nakonec se jeho projednání odložilo. Dokument oproti původní verzi nedoznal žádných změn, potvrdila Mediafaxu mluvčí ministerstva Tereza Dvořáčková.

Jarní povodně podle ministerstva způsobily na zemědělském, lesním a státním vodohospodářském majetku škody ve výši 1,567 miliardy korun, pojišťovny by měly za škody vyplatit 101,7 milionu korun. "Po odečtení škod na pojištěném státním vodohospodářském majetku vychází finanční potřeba ve výši do 1,080 miliardy korun," píše se v materiálu. Samotné ministerstvo zemědělství vyčlenilo ze svého rozpočtu na odstraňování povodňových škod pro letošní rok 110 milionů korun. Víc ale nemůže. "Poškozené subjekty ani ministerstvo zemědělství nemají v nynější situaci finanční prostředky na odstranění těchto povodňových škod, předkládáme návrh na zmírnění dopadů povodňových škod," tvrdí ministerstvo.

Resort hodlá částečně kompenzovat škody na majetku za přispění vlastních zdrojů žadatelů, což se nevztahuje na Zemědělskou vodohospodářskou správu, která jako organizační složka státu nedisponuje vlastními finančními prostředky. Z požadované částky 950 milionů korun by mělo být použito na kompenzaci povodňových škod na státním vodohospodářském majetku 820 milionů korun, zemědělském majetku ve výši 100 milionů korun a lesním majetku v objemu 30 milionů korun.

Autor: Petr Havel

Zdroj: www.mediafax.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů