Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ekologie jako ekolobbie

Ekologie jako ekolobbie

Tak jako elektrárny každý den otáčí se za sluncem, tak já stále hlavu svou obracím jen za tebou," zazpíval jsem své ženě do ouška s patřičnou nosovkou z třicátých let cestou na chalupu, abych si trochu ulevil od toho neutěšeného pohledu na kdysi úrodná pole, nyní pokrytá slunečními elektrárnami.

Vždycky jsem měl pocit, že uvažuji ekologicky, ale teď začínám pochybovat. Určitý druh "ekologie" mi najednou připadá přinejmenším sporný. Nejdřív kvůli ekologickému biopalivu a slušným výkupním cenám za řepku olejku vyrostla četná pole této úžasné plodiny, která smrdí jak psí kšíry, dráždí alergiky a způsobuje srnkám otravu vedoucí mimo jiné ke slepotě a ztrátě plachosti. Sjeté srnky se pak na silnici proměňují v kamikadze, pokud dřív nestačí na otravu zemřít. Větrné elektrárny v poklidné krajině vypadají hrůzně jak větrné mlýny z Dona Quijota a boj s nimi je stejně tak marný. Vítr fouká buď moc, nebo málo... V poušti v ­NEVADĚ to asi nikomu NEVADÍ, ale ostnatým drátem obehnaná pole slunečních elektráren, která vyrůstají v české krajině jako houby i bez deště, připomínají kombinaci Ladových obrázků a béčkových sci-fi ze sedmdesátých let.

Elektřiny prý máme přebytek, tak proč nezačít vyrábět další a nezničit při tom zase kousek krajiny? Účty za elektřinu budeme mít prý díky tomu o 10 % vyšší, neboť v případě obnovitelných zdrojů jsou garantovány vysoké výkupní ceny. Nechci znevažovat alternativní zdroje energie, ale nemohu se zbavit dojmu, že v českých podmínkách jde zase jenom o dobrý kšeft. A pokud je to ekologický přístup, obávám se, že tu opět vzniká ono známé ekologické dilema: ZABIJ BOBRA! ZACHRÁNÍŠ STROM!

AUTOR: Jan Vondráček, herec

Zdroj:Víkend
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů