Středa, 24. dubna 2024

Déšť zvedl hladiny řek, pro vodáky jsou sjízdné

Praha - Většina řek je díky deštivému počasí sjízdná.

Déšť zvedl hladiny řek, pro vodáky jsou sjízdné

Déšť v posledních dnech zvedl hladiny některých toků, takže většinu řek mohou vodáci bez problémů sjíždět. ČTK o tom informoval Vojtěch Jančar z Českého kanoistického sva­zu.

Upozornil, že vodáci musí být opatrní zejména v blízkosti jezů. Třeba na Lužnici v Bechyni nyní průtok přesahuje 60 metrů krychlových za sekundu a proplutí peřejí pod Táborem vyžaduje vodáckou zkušenost, zejména při splouvání na otevřených lodích. Vyšší průtok vody je i v Sázavě, která je splavná až od Havlíčkova Brodu. Zřejmě až do víkendu budou sjízdná Stvořidla - i tam je obtížný peřejnatý úsek, kde se kromě zkušenosti vyplatí mít i plovací vesty.

Otava pro zkušené vodáky

Pro zkušené vodáky je splavná Otava až od Čeňkovy Pily. I když voda může rychle klesat, řeka bude bez potíží splavná od Sušice. Voda je také na horním toku Vltavy pod Lenorou a od Vyššího Brodu. Stabilní průtok má Ohře, která bude dobře sjízdná též v peřejnatých úsecích Svatošských skal a pod Karlovými Vary.

Berounka stoupla jen mírně a je dobře splavná stejně jako některé menší toky v jejím povodí, jako je dolní tok Radbuzy či Úhlavy. Mírný vzestup je na obou Orlicích a Ploučnici, rovněž tyto toky budou o víkendu splavné. Severočeské řeky jsou splavné jen na dolních tocích. Platí to o Labi a Jizeře, tedy větších tocích, které však vodáci využívají málo.

Nejvíce vody je na jihu Moravy

Řeky na severu Moravy jsou splavné spíše minimálně, Morava je splavná maximálně z Rudy nad Moravou. Jiná je situace na jihu Moravy, kde nejvíce pršelo - Dyje je tak splavná již z Rakouska minimálně od Raabs na der Thaya, kde je však třeba být opatrný u jezů, zejména v Drosendorfu. Rovněž pod Znojmem má řeka zvýšený průtok a opatrně je splavná až k Mušovským jezerům.

O víkendu se uskuteční obnovený etapový závod Budějovice-Praha. Vhodný je hlavně pro maratonské vodáky. Pro všechny vodáky bez rozdílu je připravený další ročník Welké wodácké poutě, který se bude konat pod Vírskou přehradou na Svratce. Zájemci se tam budou moci seznámit mimo jiné se záchranou na vodě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů