Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Několik exponátů do sbírky starých zemědělských strojů věnovala Podkrušnohorskému zooparku rodina Hejlova z Nechranic. Secí stroj, čističku obilí a žebřiny budou mít návštěvníci možnost vidět ve skanzenu Stará Ves.
Starou zemědělskou techniku je možné si prohlédnout i na jiných místech v areálu. Na statku domácích zvířat, u prodejny suvenýrů nebo v prostorách před správní budovou je vystaveno téměř 40 historických strojů a nástrojů používaných v minulosti v zemědělství. V nejbližší době budou všechny opatřeny popisnými cedulkami, ze kterých se návštěvníci dozví nejen název, ale i jejich účel a způsob použití.

Hybridní model Toyota Prius v červenci zůstal nejprodávanějším vozem v Japonsku díky vládní podpoře automobilů šetrných k životnímu prostředí. Vyplývá to ze včerejších údajů Japonské asociace obchodníků s automobily. Prius si tak pozici jedničky na japonském trhu drží nepřetržitě již 15 měsíců. Hybridní automobily kombinují různé druhy pohonu, nejčastěji benzinový a elektrický, což umožňuje úsporu pohonných hmot.

Barma trojnásobně rozšířila největší tygří rezervaci světa. Informovala o tom včera agentura AP s odvoláním na barmskou vojenskou vládu. Cílem je záchrana ohrožených tygrů, kterých ve volné přírodě přežívá již jen necelé 3000. Podle vládního prohlášení zahrnuje nyní chráněná oblast celé odlehlé údolí Hukaun, které se nachází na severu země. Rozloha přírodního parku je téměř 22 tisíc kilometrů čtverečních, což se rovná polovině rozlohy Švýcarska.

Krajská hygienická stanice ve své poslední zprávě o kvalitě vody v Brněnské přehradě uvedla, že je dobrá. Koupání je tedy možné bez jakýchkoliv rizik. Turistická a především koupací sezóna na přehradě tedy nadále trvá a má před sebou pravděpodobně ještě několik týdnů.

K Černému jezeru na Šumavě bude od soboty jezdit ekologický autobus. Od soboty 7. srpna mají návštěvníci Šumavy možnost dostat se k Černému jezeru, největšímu českému jezeru na Šumavě, pohodlně a ekologicky novou autobusovou linkou zvláštní dopravy, kterou zavádí společnost ČSAD autobusy Plzeň, a. s., na objednávku města Železná Ruda. Moderní nízkopodlažní autobus na stlačený zemní plyn bude zajišťovat dopravu mezi parkovištěm na Špičáckém sedle a Černým jezerem.

Už potřetí za uplynulé dva roky musí Magistrát města Děčín sáhnout po nepopulárním opatření, kterým je odstranění nádob na třídění odpadu. Po Plzeňské ulici a Dolním Žlebu, kde se nekontrolovatelně rozrůstaly černé skládky, zruší stanoviště také pro ulici Elišky Krásnohorské a Vrchlického v Děčíně II. Neznámí vandalové tu opakovaně zapalují nádoby s papírem. Prvnímu útoku padla za oběť nádoba jen jedna, podruhé shořelo celé stanoviště. Technickým službám vznikla škoda ve výši cca třiceti tisíc korun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů