Pátek, 19. dubna 2024

Tribeč - To jsou tri bečky.

Vzpomínám na kurz regionální geologie Československa, kdy náš vyučující nám vysvětloval stavbu pohoří Tribeč. Vypadá to jako tri bečky, pravil. Podívejme se na toto, v Česku méně známé pohoří, podívat podrobněji. 

Tribeč - To jsou tri bečky.

Umístění
Vrchovina Tríbeč je součástí Slovenského středohoří. Jedná se o plošně malé území, které z jihu a západu obklopuje Podunajská pahorkatina, na severu sousedí s Hornonitranskou kotlinou a pohořím Vtáčnik.

Charakteristika
Vrchovina Tríbeč má protáhlý tvar směrem ze severu k jihu. Terén je poměrně hodně členitý. Nejvyšších výšek dosahují vrcholy - Velký Tríbeč (829 m), Vojšín (819 m), Velká Ostrá (745 m), Zobor (588 m) a Velký Lysec (547 m). Převážná část území je zalesněna, lesy jsou smíšené s bohatým výskytem listnatých stromů - buky, duby a javory, z jehličnanů rostou hlavně jedle. Lesy jsou bohaté na srnčí zvěř. Vrchovinu Tríbeč obtékají dvě hlavní řeky - z východní strany řeka Žitava a ze západní strany řeka Nitra. Vrchovina Tríbeč se podnebně řadí mezi mírně teplé oblasti. V zimních měsících se teploty pohybují od -2 do -5oC a počet dnů se sněhovou pokrývkou je cca 60 - 100. V letním období vystupují průměrné teploty na 16 - 18oC a počet letních dnů bývá cca 20 - 50.

Chráněná území
Vrchovina Tríbeč má mnoho chráněných druhů rostlin i živočichů a proto se stala při zřizování Chráněné krajinné oblasti Ponitří její součástí. Chráněná krajinná oblast Ponitří má velmi mnoho maloplošných oblastí - státních přírodních rezervací. V oblasti vrchoviny Tríbeč patří k těm známějším Zoborská lesostep, Chynoranský luh, Žibrica a Lupka se suchomilnou květenou a lesostepní vegetací, Gaštanica - na ploše 10 ha uměle založený porost asi 1500 jedlých kaštanů starých 300 - 500 let a arboretum v Mlyňanech. Toto arboretum je vědeckovýzkumným pracovištěm Slovenské akademie věd. Je přístupné veřejnosti a obdivovat zde můžete okolo 300 druhů stále zelených domácích i aklimatizovaných cizokrajných dřevin. Mezi chráněné oblasti patří také studijní plocha Zubří obora, ve které žije v současnosti největší evropský suchozemský savec zubr horní.

Turistika zimní, letní
Vrchovina Tríbeč, přesto že se jedná o plošně malé území, má dobré předpoklady jak pro zimní rekreaci tak pro letní. V zimním období nabízí své služby rekreační středisko Podhradí, kde jsou k dispozici dva lyžařské vleky, upravené svahy pro sjezdové lyžování i kopce vhodné pro sáňkování. Další terény vhodné pro sjezdové lyžování včetně vleku najdete pod vrchem Homolka. Dva lyžařské vleky a upravené sjezdovky jsou také u městečka Partizánské. V letní sezóně mohou návštěvníci využít služeb některých letních rekreačních středisek. Velmi navštěvované je rekreační středisko Velké Uherce. Je vybudováno u přehradní vodní nádrže, která je vhodná k plavání a odpočinku u vody, ale také k provozování vodních sportů a k rybolovu. V Malých Bielicach u Partizánského je rekreační středisko s termální slabě minerální vodou. Kromě léčebných procedur poskytuje veškeré rekreační služby - ubytování, stravování, krytý bazén, posilovna a sauna. V obci Velký Klíž se nachází rekreační středisko, které je pro návštěvníky výchozím bodem při turistických výletech, sběru hub nebo také lovu zvěře. Další rekreační střediska jsou v obcích Jelenec - možnost koupání, provozování vodních sportů a rybolovu a Polný Kesov - bazény s termální vodou.

Více o geologii a minerálech na:http://www.geoklub.estranky.sk/clanky/lokality/zirany

ZDROJ: www.turistika.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů