Pátek, 19. dubna 2024

MŽP zaplatilo podnikateli za zákaz sjezdovek 37 milionů Kč

MŽP zaplatilo podnikateli za zákaz sjezdovek 37 milionů Kč

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) muselo zaplatit jesenickému podnikateli Josefu Figurovi 37 milionů korun jako odškodění za to, že úředníci na několik sezon zakázali provoz jeho sjezdovek na Pradědu. Dnes o tom informovala televize Nova. Podnikatel ministerstvo zažaloval a spor po letech vyhrál. MŽP zvažuje dovolání k Nejvyššímu soudu.

Ministerstvo chtělo před devíti lety sjezdové lyžování v okolí Pradědu úplně zrušit, protože rolby prý ničí přírodu. Jednu sjezdovku proto zrušilo a dvě další zkrátilo. Figura odmítl to, že by lyžování ničilo přírodu, a začal se s ministerstvem soudit. Úředníci po několika sezonách své rozhodnutí přehodnotili, spor o ušlý zisk ale pokračoval dál a podnikatel jej vyhrál.

"Ministerstvo životního prostředí způsobilo škodu při výkonu veřejné moci, a to nesprávným úředním postupem," řekla mluvčí Městského soudu v Praze Martina Lhotáková.

"Rozsudek je pravomocný, tak jsme byli povinni tuto částku uhradit," uvedl Tomáš Vrbík z MŽP.

Figura se k případu odmítl vyjádřit. Případ podle něj ještě není ukončený, protože ministerstvo se chce dovolat změny rozsudku u Nejvyššího soudu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů