Pátek, 29. března 2024

Meteorologové varují před další vlnou povodní

Meteorologové varují před další vlnou povodní

Na mnoha místech Čech ještě voda v rozvodněných řekách nezačala ani opadat, úklidové a rekonstrukční práce se teprve naplno rozjíždějí a meteorologové již varují před další vlnou vydatných dešťů, která může způsobit opětovné vylití řek z jejich koryt. K tomu by mohlo dojít v noci ze čtvrtka na pátek.

"Podle nejnovějších údajů to vypadá tak, že srážky dorazí od jihozápadu z Alp během čtvrtečního odpoledne. V Čechách bude pršet i v pátek. Srážkové úhrny čekáme v rozmezí 20 až 40 milimetrů během noci ze čtvrtka na pátek a v noci na soboru další v rozmezí od dvaceti do 50 milimetrů. Lze tedy očekávat opětovné komplikace v postižených oblastech," říká Jan Šrámek z Českého hydrometeorologického ústavu.

Podle Šrámka se sice jedná o mnohem menší úhrny srážek, než tomu bylo o víkendu, půda je ale velmi nasáklá a nepojme již žádnou další vodu. Proto ke vzestupu hladin stačí i menší množství srážek.

"Pokud by napršelo do 50 milimetrů, nebyla by ale situace tak dramatická, jako o uplynulém víkendu. Informace budeme upřesňovat v následujících dnech," dodává meteorolog.

O uplynulém víkendu napršelo v nejhůře postižených místech až 200 milimetrů vody.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů