Čtvrtek, 28. března 2024

Ideologie škodí ochraně přírody

Ideologie škodí ochraně přírody
Pavel Drobil

10.08.2010, Lidové noviny

Chápu Martina Bursíka, že pojal ministerstvo životního prostředí jako baštu zelené ideologie a nelíbí se mu, když se má tento úřad zcivilnit. Ale nemá pravdu, když tvrdí, že se tím zhorší stav životního prostředí. Mým heslem je "chránit přírodu pro člověka". To znamená méně ideologie a velkých slov a více činů. Činů, které reálně zvýší kvalitu života.

Konzervativní cesta


Změny na ministerstvu jsou potřebné. Ne proto, že bychom měli s Martinem Bursíkem natolik rozdílné cíle. Oba chceme snížení emisí. Oba chceme úspory energií. Oba chceme urychlit zavádění moderních technologií. Oba chceme, aby se lidé v této zemi mohli těšit z čisté přírody. Ale v řadě případů se zásadně lišíme v názoru na prostředky, jakými k těmto cílům dojít.

Já jsem rozhodně pro konzervativní cestu. Odmítám, aby se z ochrany přírody stala uzavřená a ke zbytku světa nepřátelská ideologie. Tak jako se to stalo v případě ochrany sociálních zájmů, které stály u zrodu komunistické ideologie. Už jednou jsme krutě pocítili, že pokud používáme k dosažení byť dobrého cíle špatné prostředky, pokud ho prosazujeme fanaticky, bez ohledu na individuální svobodu a racionální argumenty, je to cesta do pekel.

Typickým příkladem je otázka Temelína. Ze všech dostupných studií, jak zprávy Pačesovy komise, tak z analýz nezávislých expertů, jasně vyplývá, že bez jádra nikdy nemůžeme splnit ambiciózní plány EU na snížení emisí. Samozřejmě že musíme využít všechny možnosti úspor a veškerý potenciál obnovitelných zdrojů. Ale stejně tak je nutné v energetickém mixu zvýšit podíl jaderné energie.

Možnosti obnovitelných zdrojů jsou u nás poměrně malé. Sázet na spalování uhlí? To by snad ekolog neměl vůbec vyslovit. Plyn, který byl favoritem zelených, je za prvé dražší, za druhé by nebezpečně zvýšil naši energetickou závislost na Rusku a hlavně za třetí - není to zdaleka tak čistý zdroj jako prakticky bezemisní jádro. A technologie zachytávání a uchovávání kysličníku uhličitého, která se zeleným rovněž zamlouvá, je v této fázi velice nákladnou utopií. Věřím, že po dobrodružství se solární energií, které lidem výrazně zdražilo elektřinu, už nikdo nechce další podobný experiment. Jaderná energetika dnes není tabu ani v Evropské unii. A jsem si jist, že Martin Bursík jako racionální člověk dobře rozumí všem argumentům. Včetně významu jádra pro ochranu klimatu. Přesto nenašel odvahu prolomit ideologické tabu a zrušit klatbu, do které zelené hnutí uvrhlo jádro už při svém vzniku. To je jasný důkaz, že zelená ideologie může být vážnou překážkou ochraně životního prostředí.

Červená pro zelené


Nemyslím si, že Martin Bursík je fanatik. Naopak. Je to rozumný člověk, který se pokusil učinit ze Strany zelených standardní umírněnou stranu. Leč neuspěl. Voliči práci a ideologii zelených ministrů ohodnotili červenou kartou. I to je pro mě důvod, abych ministerstvo zelené ideologie proměnil na standardní úřad státní správy. Úřad, který bude chránit přírodu bez zbytečného omezování lidské svobody. Úřad, kterého se budou bát nebezpeční znečišťovatelé, a ne paušálně všichni podnikatelé. Úřad, ve kterém ministr věnuje svou energii a čas například zlepšení ovzduší na Ostravsku, a ne svatému boji za klimatologické náboženství s jeho nemravnými odpustky ve formě emisních povolenek.

Možná nerozumím zelené ideologii, ale určitě rozumím tomu, že lidé potřebují čistý vzduch, práci a hlavně svobodu.

Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů