Pátek, 29. března 2024

Na Znojemsku je nelegální skládka odpadu z Rakouska

Na Znojemsku je nelegální skládka odpadu z Rakouska

Hrabětice (Znojemsko) - V Hraběticích na Znojemsku byla odhalena nelegální skládka odpadu z Rakouska, na níž jsou pneumatiky a plasty. Ministerstvo životního prostředí nyní jedná o jeho odvozu zpět. ČTK to dnes řekla mluvčí České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Ivana Awwadová. Celkem jde o čtyři hromady odpadků a dvě naložená nákladní auta v prostoru areálu bývalých kasáren pohraniční stráže v Hraběticích.

Skládku odhalila policie 2. srpna a ihned na ni upozornila inspekci. Její pracovníci zjistili, že nájemcem areálu je občan Rakouska. K nakládání s odpady v Česku nemá souhlas, proto jde podle ČIŽP o nepovolenou přeshraniční přepravu odpadů.

Celní úřad proto na místě nařídil přerušení přepravy a odstavení obou vozidel, zadržel doklady k vozidlům a k nákladům a zakázal oběma vozidlům pokračování v jízdě, uvedla mluvčí.

Zatímco ministerstvo životního prostředí jedná o odvozu odpadu zpět do Rakouska, bývalá kasárna střeží policie.

Česká republika měla v minulosti značné potíže s odpadem, který byl do ní načerno ve velkém přivážen z Německa. S likvidací těchto odpadků následně vznikly vleklé potíže.

Vladimír Klepáč
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů