Pátek, 29. března 2024

Řeky na severu a jihu Čech nesjízdné, déšť může rozvodnit i další

Řeky na severu a jihu Čech nesjízdné, déšť může rozvodnit i další

Praha - Víkendové záplavy na severu Čech překazily plány vodákům, kteří se o víkendu chystali sjíždět některou z tamních řek. Pro splouvání nejsou kvůli velké vodě vhodné ani toky v jižních Čechách. V případě silného deště se to však může týkat i dalších řek a vodáci by si toho měli být vědomi. Vydatné bouře přitom od pátku do neděle podle meteorologů hrozí.

"Čím menší tok, tím horší, pak nezbývá než rychle utéct," varoval Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu.

Vodákům proto doporučil, aby si včas zjistili aktuální situaci a podle toho se rozhodli, zda se na řeku vydají. Připomněl i to, že řeky po velké vodě jsou nebezpečné i kvůli naplaveninám a popadaným stromům v korytě.

Určitě by měli vodáci v současné době vynechat rozvodněnou Ploučnici, nevhodné jsou i Lužnice a Sázava.

Naopak zatím splavné jsou Berounka a Ohře od Chebu. Řeky ale mají větší průtok, proto by vodáci měli být zejména u jezů obezřetní. Podle Jančara zatím rozumná voda je i na Vltavě a Otavě.

Vltava je splavná z Lenory a pod Vyšším Brodem. Otavu mohou zkušení vodáci sjíždět až od Čeňkovy pily, od Sušice ji pak lze splouvat i v otevřených lodích. "Právě Otava je však známa tím, že když na horním toku silně zaprší, dokáže se v krátké době zvednout o metr. Pak se obtížně zastavuje před jezy i na dolním toku a jezy, které za malé vody bývaly sjízdné, se stávají velmi nebezpečnými," upozornil Jančar. Podle něj by proto všichni měli dodržovat pravidlo vždy zastavit před jezem.

I přes mírně vyšší vodu je splavná Jizera od Železného Brodu a střední tok Labe pod Dvorem Králové.

Z moravských řek je sjízdná Morava od Rudy nebo Postřelmova, dolní toky Odry a Opavy, střední tok Jihlavy a Dyje pod Znojmem, i když pod Mušovskými jezery platí první stupeň povodňové aktivity.

Vodáci se mohou vydat i na slovenské řeky jako Váh, Dunajec či Hron. Naopak polskou Kwisu a Bóbr Jančar kvůli velké vodě nedoporučuje.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů