Sobota, 20. dubna 2024

Drobil chystá polskou cestu. Kvůli ostravskému ovzduší

Drobil chystá polskou cestu. Kvůli ostravskému ovzduší

Ostrava - Nový ministr životního prostředí Pavel Drobil se chystá na svou první mezinárodní návštěvu. Chce se sejít se svým polským protějškem Andrzejem Kraszewskim, aby s ním řešil extrémní znečištění ovzduší na Ostravsku a v přilehlých polských oblastech.

Redakci Aktuálně.cz to sdělil ministr Drobil. Slezsko-polské pomezí je podle některých měřitelných hodnot nejšpinavějším regionem v Evropě.

Češi přitom obviňují Poláky, že přes hranice "posílají" exhalace z jejich těžkého průmyslu, Poláci tvrdí pravý opak. Ministři by měli najít společné řešení.

"Měli se sejít na konci srpna, ale polská strana to nepotvrdila, takže teď hledáme nový termín," řekla Aktuálně.cz mluvčí českého ministerstva životního prostředí Jarmila Krebsová.

Je to padesát na padesát, říká ministerstvo

Jan Kužel, ředitel odboru ochrany ovzduší ministerstva životního prostředí uvedl, že se v současnosti nedá jednoznačně určit, kdo posílá za hranice víc škodlivin, jestli Poláci, nebo Češi.

"Z rozptylové studie, kterou jsme si nechali vypracovat od Českého hydrometeorologického ústavu, vyplývá, že je to tak padesát na padesát, ačkoli po většinu roku převládá proudění od nás do Polska," řekl Aktuálně.cz Kužel.

Kolik exhalací vypustí české a polské komíny

Setkání českého a polského ministra životního prostředí naváže na jednání expertů z obou stran, které se už v minulosti uskutečnily. Podle ředitele Kužela je potřeba především znát, kolik který podnik vypouští do ovzduší exhalací.

"Neznáme přesně emisní situaci na polské straně, kolik emisí vypustí. Potřebujeme mít dostatek informací," vysvětlil Jan Kužel z českého ministerstva životního prostředí.

Informace pak pomohou k tomu, aby se vytipovaly podniky, které nejvíce přispívají k přeshraničnímu znečišťování - v Polsku i v Česku. Dalším krokem je pak společné rozhodování o tom, jak vypouštění škodlivin omezit.

"Musí se to ovšem udělat tak, aby ani jedna strana nezískala pro svůj průmysl výhodu. Podmínky musí být společné," řekl Aktuálně.cz ředitel Kužel.

Dodal, že česko-polská jednání, která by měla přispět k lepší kvalitě ovzduší na obou stranách hranice, se vyvíjejí pozitivně. "Myslím, že to je na dobré cestě," konstatoval Kužel.

Ostravsko je Drobilova specialita

Po rozsáhlých personálních změnách v resortu je znečištěné ovzduší v Moravskoslezském kraji zatím jedinou Drobilovou konkrétní veřejnou aktivitou.

Ministr Drobil, který je současně místopředsedou ODS, z toho regionu pochází a je zde rovněž krajským zastupitelem. Jeho první pracovní cesta coby ministra vedla rovněž na Ostravsko.

Drobil rovněž kritizoval plán ministra dopravy Víta Bárty zastavit dopravní stavby v Moravskoslezském kraji.

Plánované setkání s polským ministrem Kraszewskim, s nímž chce jednat o ovzduší v kraji, by mělo být první tak významnou Drobilovou schůzkou za jeho krátké působení v čele resortu životního prostředí.

Zdroj: aktualne.centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů