Pátek, 29. března 2024

Řeky budou o víkendu sjízdné, vodákům by mělo přát i počasí

Řeky budou o víkendu sjízdné, vodákům by mělo přát i počasí

Praha - Většina oblíbených vodáckých tras by o víkendu měla být sjízdná, meteorologové navíc slibují hezké počasí. Hladiny řek, které zvedly nedávné vydatné srážky, pomalu klesají, zvýšené stavy však stále zůstávají na dolních tocích větších řek. ČTK o tom informoval Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu. Vodáci by podle něj měli být opatrní zejména u jezů, na menších tocích navíc hrozí překážky v podobě spadlých stromů, naplavenin či pobořených lávek.

"Výběr řek, kam se mohou vodáci vydat, je velmi široký, ovšem vybírat je třeba podle svých zkušeností, vodáckého umění a s rozumem," uvedl Jančar.

Zvýšená hladina zůstává na Sázavě, zejména na dolním toku, kde mohou otevřené lodě zalévat vlny. Otava je pro zkušené vodáky splavná od Čeňkovy Pily, kvůli zvýšené hladině pod Sušicí však turisté musejí být opatrní u jezů. Vltava je na horním toku nad Lipnem dobře splavná až z Horní Vltavice, pod Vyšším Brodem má více vody, než bývá touto dobou zvykem.

Na Lužnici, kterou dlouho ohrožovaly povodně, zůstává průtok stále vysoký, takže před jezy je nezbytné včas zastavit. Velká voda však mohla koryto mírně změnit, vodáci v něm navíc mohou narazit například na spadlé stromy. Podobná situace je i na Nežárce, varoval Jančar.

Dostatek vody je v Ohři a Berounce, Jizera se zatím splouvá i na horním toku, ale o víkendu se sjízdnost zřejmě posune k úseku pod Železným Brodem. Labe je sjízdné pod Dvorem Králové, ke splouvání jsou vhodné i obě Orlice, o něco lépe je na tom Tichá Orlice, po níž se lze plavit už od Letohradu.

Splavná bude o víkendu také Moravice, kde se od Podhradí vypouští voda pro letní kanoistické sjezdy. Ostatní moravské řeky jsou na letním normálu.

Na menších tocích se po nedávných deštích a silném větru mohou často vyskytnout nové překážky v podobě spadlých stromů, naplavenin či pobořených lávek. I zkušení vodáci se kvůli tomu mohou dostat do nebezpečných situací. Pozor si musejí dávat zejména na Ploučnici, na níž byl ještě o víkendu povodňový stav. V průrvě řeky u Novin i v meandrech pod Mimoní může být takových překážek mnoho, upozornil Jančar.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů