Pátek, 29. března 2024

Soutěž Arniky navádí k zájmu o čistotu řek a potoků

Soutěž Arniky navádí k zájmu o čistotu řek a potoků

PRAHA - "Co víte o znečištění řek?," ptá se soutěžní kvíz Arniky. Je součástí projektu Voda živá a stejně jako nová soutěž "Fotíme vodu" je určen všem, kdo se zajímají o životní prostředí a vodu zvlášť. Míří na problematiku znečištění vodních toků a vodního prostředí z průmyslu a z domácností. "V našem kvízu není nejdůležitější, kolik toho lidé vědí zpaměti, ale zda dokáží správné odpovědi najít. Někdo možná namítne, že vyhledat informace na internetu umí dnes přeci každý. A přesně o to nám jde. Chceme, aby se lidé prostřednictvím soutěže začali o vodu a její ochranu více zajímat a sami nacházeli zajímavé souvislosti, díky nimž mohou také přehodnotit své chování," vysvětlil koordinátor soutěže a vedoucí projektu Voda živá Kamil Repeš z Arniky.

Až do konce října mohou soutěžící zkoušet své znalosti v internetovém kvízu nebo posílat snímky do jedné ze tří soutěžních kategorií: Život ve vodě a kolem vody, Voda v ohrožení a Jak chráníme vodu. Porota pak vybere 3 nejzajímavější fotografie a vylosuje 4 výherce, kteří správně odpoví na otázky soutěžního kvízu. "U fotosoutěže bude rozhodovat originalita snímků a vyjádření tématu vody a života v ní či kolem ní. Výherci se mohou těšit na výpravné knihy s fotografiemi exotické i naší přírody od nakladatelství Academia. Nejlepší fotografie budou navíc publikovány v populárně-naučné knize o vodě, která je připravována v rámci tohoto projektu, " dodal Repeš.

V potocích a řekách jsou často zjišťovány rizikové látky, které přímo souvisejí s lidskou činností a které mají negativní dopad na vodní ekosystém a následně také na zdraví člověka. Mezi hlavní zdroje těchto látek patří domácnosti a průmysl. Cílem soutěže stejně jako celého projektu je upozornit na tyto souvislosti a více motivovat veřejnost ke změně přístupu. Mezi další aktivity projektu Voda živá patří i soutěž pro školy, v níž právě probíhá letní, výtvarně zaměřená etapa. Dále se uskuteční také přednášky odborníků nebo monitoring vodního ekosystému. Projekt je podpořen z prostředků Státního fondu životního prostředí ve výši 1 998 800 Kč.

Stránky soutěže: www.vyzva.arnika.org

Stránky projektu Voda živá: www.toxik.arnika.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů