Sobota, 20. dubna 2024

Nelegální odpad z Česka pluje opět přes moře

Nelegální odpad z Česka pluje opět přes moře

Brazilci poslali zpět do Německa obří kontejner s nelegálním odpadem, který počátkem tohoto měsíce objevili v přístavu Rio Grande. Náklad je kontaminovaný a pochází podle místních médií z Česka. Do Latinské Ameriky ho odvezla korejská firma.

Dvaadvacet tun odpadu nyní míří do Hamburku, odkud byl vypraven, a podle sdělení německých úřadů tam také může být zlikvidován. Záležet prý bude na dohodě s majitelem kontejneru nebo jeho dopravcem.

Náklad přivezla za oceán korejská firma jako recyklovatelný materiál, brazilské orgány ochrany životního prostředí jej jako kontaminovaný odhalily 3. srpna. Podle mezinárodních dohod lze falešně deklarovaný škodlivý náklad vrátit zpět do místa, odkud byl vypraven, napsala agentura AFP.

"Náklad byl vypraven v sobotu večer z Ria Grande do Sul, kde byl zachycen, zpět do Německa," řekl mluvčí brazilské agentury pro životní prostředí Fernando Marques.

"Naše technické služby nabídnou rejdařství nebo majiteli toho kontejneru tento odpad zlikvidovat zde v Hamburku," řekl včera mluvčí hamburského úřadu pro životní prostředí Björn Marzahn. Zda odpad zůstane v Německu, nebo se vrátí do Česka, bude podle něj záviset na rozhodnutí jihokorejského dopravce nebo majitele kontejneru, kterého ale hamburské úřady prý neznají. Nyní se s nimi snaží podle Marzahna navázat kontakt.

Kontejner podle brazilských serverů nechala z Hamburku vypravit hongkongská firma Dashan. Korejská firma Hanjin Shipping, která kontejner do Brazílie dopravila, dostala pokutu 1,5 milionu realů (asi 16,5 milionu Kč). Náklad musela odvézt zpět do Německa do deseti dnů od obdržení úředního rozhodnutí, tedy do 23. srpna, jinak by dostala další pokutu. Pokutu 400 000 realů (zhruba 4,4 milionu Kč) dostala i firma Recoplast.

Vzdálenost

22 tisíc kilometrů musí nejméně překonat obří kontejner na cestě z Hamburku do brazilského přístavu Rio Grande a zpět.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů