Sobota, 20. dubna 2024

Za prameny Mariánských Lázní

Za prameny Mariánských Lázní

Rudolfův pramen

Rudolfův pramen leží 350 m jihovýchodně od kolonády Ferdinandova pramene a své jméno dostal podle korunního prince a následníka trůnu Františka Josefa I. - Rudolfa.

Jde o přírodní kyselku, která má diuretické účinky. Proto se užívá u chorob ledvin a močových cest. Pramen se vyznačuje vysokým obsahem vápníku (poměr vápníku a hořčíku je 5:4), a proto je pitná kúra vhodná pro doplňkovou léčbu osteoporózy. Rudolfův pramen má také protizánětlivé účinky a užívá se při zánětech močových cest.
Voda z tohoto pramene se stáčí a vyváží se především do zahraničí.

Lesní pramen

Lesní pramen vyvěrá v severní části města a svým složením se značně liší od dalších pramenů.

Svým složením mírně alkalizuje obsah žaludku, a je proto vhodný pro léčbu různých nemocí trávicího ústrojí. Rovněž se využívá k inhalacím při onemocnění horních cest dýchacích. Je také vhodný k léčbě některých urologických chorob, např. močových kamenů z kyseliny močové, kterou silně alkalizuje.

Pramen Excelsior

Místo narození: Mariánské Lázně, CHKO Slavkovský les, jedna z ekologicky nejčistších oáz Evropy.

Charakter: Jemně perlivá, přírodní minerální voda. Svěží, lahodná, s optimálním obsahem pevných součástí a železa. Se vzácnými minerály s mnoha blahodárnými účinky. A také s neobvykle rovnoměrným zastoupením hlavních prvků, z nějž plyne výrazná stabilita složení vody.

Rodné jméno: Úšovický pramen, později Ferdinand VI. podle krále Ferdinanda. Dnes působí pod pseudonymem EXCELSIOR ORIGINAL. První z mariánskolázeňských pramenů, který si v 17. století získal veřejnou pozornost.

ZDROJ: www.mbw.cz, www.marianskelazne.cz, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů