Pátek, 29. března 2024

V Hostětíně dnes začíná Letní škola pěstování ovocných dřevin

V Hostětíně dnes, 30. srpna 2010, začíná tradiční Letní škola ochrany přírody a krajiny. Letos je pro velký zájem již podruhé zaměřena na pěstování ovocných dřevin, zejména přírodě šetrnými způsoby.

V Hostětíně dnes začíná Letní škola pěstování ovocných dřevin

Letní školy se účastní 25 lidí z celé České republiky, potrvá 7 dní, tedy do neděle 5. září 2010.

Ovocné dřeviny patří k tradičním prvkům naší krajiny, mají užitečné ekologické funkce, jsou přírodním i kulturním dědictvím. Jejich úloha v přírodě a krajině může být zachována jen díky lidem, kteří jsou ochotni se jim věnovat. Cílem letní školy je zprostředkovat zájemcům teoretické informace a praktické dovednosti spojené s ekologickým pěstováním ovocných dřevin.

"Pěstování ovocných dřevin je tradicí, která se v posledních letech začíná obnovovat, zájem lidí o vzdělávání nás těší. Stromy jsou v krajině a obcích významné - čistí vzduch, zlepšují mikroklima, podporují biodiverzitu a navíc jsou krásné - proto jejich pěstování podporujeme," uvádí Jana Tesařová, ředitelka Centra Veronica Hostětín.

Program Letní školy začíná v pondělí odpoledne poznáním obce a okolí, konkrétně exkurzí po modelových projektech udržitelného rozvoje v Hostětíně: výtopně na biomasu, slunečních kolektorech, pasivním domě, kořenové čistírně odpadních vod, šetrném obecním osvětlení, sochách v krajině.

Jaká témata a aktivity účastníky v dalších dnech neminou?


Na účastníky čeká trocha teorie: dozví se o přínosech ovocných dřevin pro přírodu a krajinu, rozdílech mezi ekologickým a konvenčním zpracováním. Seznámí se s významem a specifiky starých a krajových, ale také moderních odrůd, odolných proti škůdcům a nemocem.

Letní škola bude také praktická - účastníci se naučí základy údržby a pěstování ovocných dřevin - výsadbu, řez, roubování, očkování, ochranu proti škůdcům a chorobám. Jednou z nejsložitějších záležitostí bude pomologie, neboli poznávání odrůd podle různých znaků.

Během exkurzí se účastníci Letní školy seznámí s různými typy ovocných výsadeb - alejemi, solitery a sady různých typů, vč. genofondových. Navštíví několik zpracoven ovoce v okolí, mezi jinými moštárnu a tradiční sušírnu ovoce v Hostětíně, modernější sušírnu ovoce a staré sady v Pitíně, a ovocnou školku v Bojkovicích.
Letní škola poskytuje také velký prostor pro osobní konzultace účastníků s fundovanými lektory.

Ve středu 1. 9. 2010 večer se účastníci Letní školy setkají se vzácnými hosty - do Hostětína zavítá lucemburský ministr životního prostředí Marco Shank, prezident lucemburské nadace Hëllef fir d´Natur Frantz Ch. Muller, držitel Ceny Josefa Vavrouška Raymond Aendekerk, náměstkyně ministra životního prostředí ČR Rut Bízková a další. Cílem návštěvy je zhodnocení dosavadní i budoucí možné spolupráce v oblasti životního prostředí a udržitelného rozvoje mezi oběma zeměmi a v zemích východní Evropy. V letech 1996 až 2010 poskytlo Lucembursko ze své zahraniční pomoci přes 29 milionů Kč na podporu přibližně 150 projektů neziskových organizací, obcí nebo škol po celé ČR v oblasti udržitelného rozvoje a ochrany klimatu. Současně lucemburské organizace, ekologičtí odborníci i některé samosprávy poskytli mnoho cenných zkušeností a odbornou pomoc. (Více informací o návštěvě v příloze.)

Pořadatel: Letní školu pořádá Ekologický institut Veronica ve svém vzdělávacím Centru Veronica Hostětín. Odborným garantem a hlavním lektorem je Ing. Stanislav Boček, PhD. ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně.

Kontakt: www.hostetin.veronica.cz, jana.tesarova@veronica.cz, tel. 572 630 670

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů