Čtvrtek, 25. dubna 2024

Nelegálně dovezené odpady byly vráceny do Rakouska

Nelegálně dovezené odpady byly vráceny do Rakouska

Včera, tj. 26. srpna 2010 byly zpět do Rakouska odeslány odpady, které odtud byly nelegálně dovezeny do České republiky začátkem srpna.

Dne 3. srpna 2010 byly za spolupráce kontrolních orgánů (Obvodního oddělení Policie ČR Hrušovany nad Jevišovkou, Celního úřadu Znojmo a České inspekce životního prostředí, oblastního inspektorátu Brno) zachyceny dva kamiony naložené nacupovanými plastovými odpady a odpadními pneumatikami při příjezdu do opuštěného areálu v Hraběticích na Znojemsku. Při kontrole na místě pak Česká inspekce životního prostředí zjistila, že v areálu jsou již uloženy obdobné plastové odpady v množství odpovídajícím přibližně dvěma dalším kamionům. Areál si rakouský podnikatel T. Romagnoli pronajal od české společnosti Divorsio a.s., údajně ke skladování a činnostem spojeným s recyklací odpadů.

Protože opuštěný areál není zařízením, v němž by bylo podle zákona o odpadech povoleno jakékoli nakládání s odpady, byla situace vyhodnocena jako nedovolená přeshraniční přeprava odpadů. Celní úřad proto nařídil přerušení přepravy a odstavení obou vozidel, zadržel doklady k vozidlům a k nákladům a zakázal jim pokračování v jízdě. Jako prevenci před dalším navážením odpadu do areálu zajistilo Obvodní oddělení Policie ČR dozor.

Ministerstvo životního prostředí, které je za Českou republiku příslušným orgánem pro přeshraniční přepravu odpadů, oficiálně požádalo v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1013/2006, o přepravě odpadů, partnerské ministerstvo v Rakousku o zajištění toho, že rakouský odesílatel vrátí zpět do země odeslání všechny odpady, které do areálu nelegálně dovezl.

Během několika dnů rakouský podnikatel prostřednictvím ministerstva projevil zájem převézt zpět odpady naložené v obou zadržených kamionech. České Ministerstvo životního prostředí ovšem trvalo na požadavku vrátit všechny nelegálně dovezené odpady zároveň a nesouhlasilo s uvolněním pouze dvou zadržených kamionů.

Zprávu o naplánovaném datu vrácení všech odpadů obdrželo české ministerstvo od rakouského až tento týden. Datum zpětné přepravy bylo stanoveno na 26. srpna 2010, kdy se odvoz všech odpadů zpět do Rakouska také uskutečnil. Za dohledu Policie ČR, Celního úřadu a České inspekce životního prostředí byly odpady uložené na ploše areálu naloženy do dvou prázdných kamionů, jejichž přistavení rakouský podnikatel zajistil.

Všechny čtyři kamiony s nelegálně dovezeným odpadem pak byly za doprovodu Celního úřadu Znojmo vyvezeny přes hraniční přechod Hevlín zpět do Rakouska.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů