Čtvrtek, 28. března 2024

Elektřina prudce zdraží, pro lidi o 15 procent

Stále jasnější je účet, který Češi zaplatí za solární boom posledních dvou let.

Elektřina prudce zdraží, pro lidi o 15 procent

Podle propočtu, jejž HN odvodily z nejnovějších informací ministerstva průmyslu, zdraží od ledna elektřina pro domácnosti v průměru o 15,2 %, pro podniky až o čtvrtinu.

Výpočet HN zohlednil předpokládaný růst regulovaných poplatků, počítá se stagnující cenou elektřiny na burzách. Jde zatím o odhad, ve hře je ještě řada neznámých, jež mohou konečný účet pozměnit.

Cenu tlačí vzhůru poplatek na podporu obnovitelných zdrojů, hlavně slunečních elektráren, který spotřebitelé platí v ceně proudu. Ten podle ministra průmyslu Martina Kocourka stoupne v příštím roce z letošních 166 na 700 korun za megawatthodinu. Znamená to, že se průměrné rodině, jež elektřinou pouze svítí, tato platba zvedne z dnešních 664 na 2800 korun za rok. "Domácnost, která používá elektřinu k ohřevu vody, může v průměru ročně připlatit za ekologickou výrobu energie 6300 korun," dodal ministr.

"Cena elektřiny? Katastrofa! Daň za solárka, kterou nám nařídil stát, zničí český průmysl," tvrdí spolumajitel strojíren Vítkovice Holding Jan Světlík, jenž o elektřině tento týden jednal s ministrem průmyslu. Není sám. Zděšení panuje také v Českých drahách, kam tento týden došel věstník s výhledem nové ceny, také v hutích, sklárnách, cihelnách.

Existují přitom i horší výhledy než ten Kocourkův. "Podle našich analýz stoupne cena elektřiny pro domácnosti o 10 až 20 procent, pro podniky o 20 až 30 procent," řekl HN jeden z manažerů ČEZ. Obchodní ředitel ČEZ Alan Svoboda nechce zatím firemní odhady zveřejnit, varuje však, že zdražení bude veliké. "Varujeme před tím od podzimu, nikdo to nebral vážně," říká.

Josef Fiřt, předseda Energetického regulačního úřadu, zatím žádná čísla neuvádí. "Odhady dvacetiprocentního růstu pro domácnosti a třicetiprocentního pro firmy jsou trochu nadsazené. Mluvit ale teď v číslech je nesolidní." Také Fiřt ovšem na hrozící zdražení dlouho upozorňuje. Definitivní výši zdražení ovlivní dva doposud neznámé faktory: cena, za niž velkoobchodníci proud nakupují (ceny na burzách od počátku roku klesly), a pak to, kolik slunečních panelů investoři ještě do prosince dokončí.

Podle posledních údajů jsou nyní do sítě připojeny solární zdroje o kapacitě 622 megawattů. Kdyby už žádný nepřibyl, zvedla by se cena proudu v průměru asi o sedm procent. Jenomže další projekty, jimž stát garantuje na 20 let výkupní cenu desetkrát vyšší, než za kolik se prodává elektřina z uhlí, se dokončují.

Fiřt odhaduje, že koncem roku budou v Česku vyrábět elektřinu solární panely o výkonu 1400 megawattů. Může to být i více, investoři zatím zaplatili distributorům zálohy za připojení pro panely o výkonu 1800 megawattů. Ne všechny "předplacené" projekty se podaří spustit do konce roku, ale investoři se o to budou snažit ze všech sil. Od ledna se totiž chystá ERÚ výkupní cenu výrazně snížit - zřejmě o 30 procent.


Cena za solární boom

15,2 %

Příspěvek na zelenou elektřinu zvýší cenu pro domácnosti o 15,2 %.


2011

6300 Kč

Tolik přispěje na zelenou energii rodina, která elektřinu využívá i k ohřevu vody či topení.


2010

1449 Kč

Tolik činí "ekologický příspěvek" pro tu samou rodinu letos.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů