Čtvrtek, 28. března 2024

Další Ambrozkův hřích: konflikt zájmů ve jménu ČEZ

Exministr Libor Ambrozek dluží další vysvětlení: proč neohlásil konflikt zájmů, když pomáhal ČEZ?

Další Ambrozkův hřích: konflikt zájmů ve jménu ČEZ

Jako poslanec KDU-ČSL byl Libor Ambrozek spoluautorem přílepku zákona, který zajistil energetickému gigantu ČEZ zhruba sedmdesát miliard korun.

Jak nyní zjistily HN, od roku 2007 za ČEZ rozděloval milionové dotace - jako člen Rady Zelené energie při Skupině ČEZ. O této své druhé roli pomlčel. Nezmínil se o ní ani při jednání sněmovny, ani v čestném prohlášení podle zákona o střetu zájmů, do něhož politici uvádějí své veřejné funkce. Ambrozek by tak nyní měl vedle podezřelého financování svého rodinného sídla v Kyjově objasnit, proč loni neohlásil ve sněmovně konflikt zájmů. "Při předkládání takto kontroverzní novely, která přinesla obrovské zvýhodnění jedné firmě, by měl v plénu vystoupit a oznámit, že má na tuto společnost vazby," říká David Ondračka z protikorupční organizace Transparency International. "Právě na takové situace myslí zákon o střetu zájmů."

Jenže upozornění na možný konflikt zájmů v parlamentních archivech k nalezení není.

Ten štědrý dárek poslanci poslali energetickému gigantu loni: sepsali takzvaný přílepek, který stanovuje pravidla pro nakupování emisních kreditů, a ve druhém čtení jej propašovali do novely nesouvisejícího zákona o spotřební dani.

ČEZ tak nemusí za emisní povolenky platit. Ušetří tak zhruba 70 miliard korun. Bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) přílepkovou operaci označil dokonce za "krádež za bílého dne".

Jak je možné dohledat v parlamentních dokumentech, pod přílepkem je jako předkladatel kromě exministrů průmyslu Martina Římana z ODS a Milana Urbana z ČSSD a Oldřicha Vojíře z ODS podepsán právě i exministr životního prostředí Libor Ambrozek.

Jeho pročezovská aktivita je o to záhadnější, že krátce po schválení přílepku se ozvali jeho spolustraníci z KDU-ČSL a zvažovali, že podají ústavní stížnost. "Vadí nám postup, jakým to bylo přijato. Vadí nám i to, že nebyla dána možnost o návrhu diskutovat," rozčiloval se místopředseda lidovců Jiří Carbol.

Proč nahrál ČEZ, sám Ambrozek nikdy veřejně nevysvětlil. A zeptat se ho není možné - už několik dní nezvedá redakci HN telefon a nereaguje ani na textové zprávy. Každopádně příjem za své služby z ČEZ nedostával. "Činnost členů Rady je dobrovolná a není nijak honorována," říká mluvčí společnosti Eva Nováková.

V tiskových zprávách, které vycházely při rozdělování dotací, Ambrozek postup ČEZ i svou spolupráci s energetickou společností hodnotí kladně.

"Cestu, kterou Skupina ČEZ zvolila v oblasti pomoci uvádění neziskových projektů do praxe, považuji za velmi vhodnou a těší mě, že se toho projektu mohu účastnit," uvedl Ambrozek na začátku letošního roku. V tiskovém prohlášení ČEZ uvedl, že jeho finanční podporu z fondu Zelené energie získalo dosud 47 projektů.

Energetickou společnost to stálo 19 milionů korun.

Ambrozek ministr

Podezřelá zakázka

Před odchodem z ministerstva Ambrozek zadal lukrativní zakázku na likvidaci elektroodpadu. Oproti doporučení expertů ji zadal firmě Asekol. Konkurenční Rema Systém se začal soudit
a uspěl. Podle soudu Ambrozek chyboval a současný ministr teď zakázku přezkoumává.

S lobbistou za zády

K Ambrozkovi měl blízko vlivný lobbista a podnikatel Martin Baier. Muž, který tehdy řídil firmu Star na zprostředkování dotací, podle časopisu Týden v Ambrozkově nepřítomnosti dokonce úkoloval zaměstnance.

AUTOR: Radek Kedroň
AUTOR: Marie Valášková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů