Úterý, 16. dubna 2024

Bártovi bude radit ekologický aktivista Patrik

Bártovi bude radit ekologický aktivista Patrik

Do poradního sboru ministra dopravy Víta Bárty podle dnešních Lidových novin míří nejradikálnější z českých ekologických aktivistů, předseda občanského sdružení Děti Země Miroslav Patrik, který už 15 let se svým občanským sdružením blokuje dostavbu dálnice D8 přes České středohoří. Patrik bude ministrovi dopravy radit, jak se podobným průtahům vyhnout a ministerstvo mu bude za jeho poradenské služby platit, píšou LN.
"Ministr mě oslovil, zda bych se nemohl stát jeho poradcem. Vnímám to pozitivně, protože dosavadní trend na ministerstvu dopravy byl zcela opačný. S ekology se tam nikdo nebavil," řekl LN Patrik.

Ministr dopravy spolupráci potvrdil. "Vůči aktivitám různých občanských sdružení jsem velmi ostražitý, ale chci učinit všechno pro to, abychom spolu uměli mluvit. Jestli se nám to povede, nebo ne, to je otázka. Považuji to ale za natolik zásadní a kritický bod, že chci nad ním mít dohled," řekl.

Nový poradce by se mohl Bártovi podle LN velmi hodit. Patrik by totiž chtěl ve své nové poradenské funkci využít zkušenosti z dlouhého boje proti D8 a ministrovi poradit, kudy má vést nové silnice, aby se do podobných problémů nedostal. "Máme nástroje a víme, jak stavbu silnice ovlivnit a její schvalovací řízení natáhnout. A také víme, že v těchto případech je daleko rychlejší a levnější vést silnici jinudy. Cílem naší spolupráce je upozorňovat ministra na právní a ekologická rizika," řekl LN Patrik.

Jmenování Patrika poradcem Bárty přijaly oslovené ekologické organizace velmi pozitivně. Smíření ministerstva dopravy s ekology má ale také svá temná místa. Miroslava Patrika totiž ani jeho jmenování poradcem nepřesvědčilo k tomu, aby stáhl svých zhruba 30 žalob proti dopravnímu resortu, poznamenávají dnešní Lidové noviny.

Kolik peněz Patrik za své poradenství Patrik dostane, neví podle Lidových novin v tuto chvíli ani on, ani ministerstvo.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů